Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Акт злуки засвідчив, яка нездоланна сила в українській нації, – Колодій

"Акт Злуки став свідченням того, що довгі століття бездержавного існування, політика імперій на розділення нашого народу не досягла мети. За першої ж нагоди частини розділеного народу потяглися до єдиної національної держави. 22 січня 1919 року засвідчило, яка насправді нездоланна сила в нашій нації". Про це сказав голова Львівської обласної ради Петро Колодій у своєму виступі на урочистій академії з нагоди Дня Соборності та Свободи України, яка відбулася 21 січня у Національному академічному театрі опери та балету імені С. Крушельницької, повідомила прес-служба Львівської облради.

"Сьогодні у цій залі зібралися представники різних поколінь українців. Серед нас – посивілі ветерани національно-визвольних змагань 40-50 років минулого століття, які зі зброєю в руках боролися за незалежність України із окупантами, що уявили себе господарями на нашій землі, - зазначив Петро Колодій. - Тут також є представники національно-визвольного руху 60-их, 70-их, 80-их років, які заявили про свій спротив радянській тоталітарній системі і намагалися пробудити свідомість серед народу. Ті покоління борців за незалежність України виконали свою місію – вони не дали приспати національну свідомість українців та прагнення волі, вони розхитали основи режиму та заклали підвалини Української Незалежної держави, яка стала дійсністю у 1991 році. Тепер – справа за сучасним поколінням, обов’язок якого – зберегти Незалежність, наповнити державу українським змістом, подбати про її розвиток та становлення. 

Для досягнення цієї мети не потрібно жертвувати життям, власною свободою, навіть комфортом, як це випало на долю наших дідів і батьків. Однак, втілити мрію багатьох поколінь українців про Велику, Єдину, Соборну, Самостійну Україну – сильну, могутню й квітучу - нелегко, і для цього необхідне об’єднання зусиль та спільні, узгоджені дії.
Адже й досі є чимало охочих повернути історію назад. Це передусім зовнішні сили, які не зацікавлені, аби Україна була сильною і незалежною державою, а також їхні ставленики в Україні, яких неважко розпізнати, бо вони, не ховаючись, демонструють свої україноненависницькі погляди, прагнуть запровадити свої порядки та зневажають права українців. Вони мають широкі можливості для такої діяльності: владу, гроші, засоби масової інформації. Вони прагнуть не просто встановити свої правила, а вселити в голови українцям ностальгію за старими часами, вони прагнуть знівелювати наші цінності, серед яких найперші – Бог, Україна, Родина. Це небачено, що в Українській державі з державних телеканалів та інших медіа лунають висловлювання, якими відверто принижують Україну та українців.

Хочу вас закликати: не даймося! Не втрачаймо нашу гідність! Не дозволяймо себе принизити! Не падаймо духом, бо з цього починаються малі і великі поразки".

Петро Колодій наголосив на тім, яке велике значення мала Західна Україна та Львів у важливі, переломні моменти нашої історії, зокрема, в проголошенні Соборності України 1919 року, яку ми святкуємо цими днями. "Саме галицькі політики закликали «всіма силами і всіма способами стреміти до з’єдинення всіх українських земель, розділених досі кордонами, в одну державу, - у вільну самостійну українську державу». Саме від правління Західноукраїнської народної республіки виходила ініціатива проголошення Акту злуки.  Добра нація без галичан неможлива, як неможлива Велика Україна без Галичини. Тільки такою уявляли собі Україну наші попередники, тільки такою – єдиною – бачимо її ми з вами. 

22 січня 1919 року засвідчило, яка насправді нездоланна сила в нашій нації. Українці мають достатньо сили, щоб подолати будь-які виклики, вирішити будь-які проблеми, витримати всі випробування. Ми - сильний народ! І хай усвідомлення цього наповнює нас впевненістю і гордістю", - сказав голова обласної ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ