Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Активісти вимагають запровадити відповідальність за незаконне носіння військової форми

Активісти закликають прийняти законопроект 9217, в результаті якого буде впроваджено адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконне носіння військової форми одягу, підробку державних нагород та наругу над могилою чи пам’ятником, спорудженим в пам’ять про захисників України.

Про це йдеться у повідомленні Українського кризового медіа-центру.

«Якась людина вдягає військову форму одягу з розпізнавальними знаками Збройних Сил України чи інших військових формувань і виходить на вулиці, починає жебракувати, вимагати кошти. Зараз, в період введення режиму воєнного стану питання ще більше актуалізувалось, тому що недобросовісні дії таких осіб тягнуть за собою те, що пересічні доброчесні громадяни наражаються на небезпеку», – сказала Леся Василенко, голова ГО «Юридична Сотня», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, коментуючи питання актуальності законопроекту 9217.

За словами Андрія Тетерука, народного депутата України, законопроект передбачатиме адміністративне покарання за незаконне носіння підроблених чи куплених чинних державних нагород у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень) з конфіскацією нагороди, а за виготовлення з метою збуту чи носіння нагород – у вигляді штрафу від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів (від 1700 до 3400 гривень) також з конфіскацією. За повторну дію подібного характеру буде накладено штраф від 200 до 400 неоподаткованих мінімумів (від 3400 до 6800 гривень).

Щодо незаконного носіння військового одягу зі знаками розрізнення військовослужбовців, Андрій Тетерук підкреслив, що мова йдеться: «не про заборону камуфляжу як елементу форми одягу, а саме про використання камуфляжної форми одягу встановленого зразка як в Збройних Силах, Національної Гвардії та інших військових формувань, із знаками розрізнення, людиною, яке на має на те права». Відповідальність за це адміністративне правопорушення становитиме попередження або накладання штрафу у розмірі від 150 до 200 неоподаткованих мінімумів (від 2550 до 3400 гривень) з конфіскацію форми. За повторну дію – штраф від 200 до 400 неоподаткованих мінімумів (від 3400 до 6800 гривень) або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин.

Також законопроект передбачатиме розширення вже існуючого пункту про кримінальну відповідальність за наругу над місцями поховання та пам’ятниками людям, що загинули під час Другої Світової війни. Андрій Тетерук зазначив, що згідно законопроекту осквернення чи руйнування могил та пам’ятників людей, що загинули під час здобуття незалежності, а також під час Революції Гідності та бойових дій на Сході України буде передбачено покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі строком від 3 до 5 років.

«Міністерство оборони і Генеральний штаб всебічно підтримують законопроект і саму ідею, яка набула значної актуальності. Ті норми, які зараз фактично діють, є пострадянськими. […] Хочу одразу зазначити, що в разі прийняття цього законопроекту буде видано ряд інших, вже підзаконних актів», – наголосив Віталій Голота, представник Генерального Штабу Збройних Сил України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ