Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Американські некомерційні організації вивозять з Росії своїх працівників

Дві американські некомерційні організації (НКО), які припинили діяльність в Росії, з міркувань безпеки вивезли своїх співробітників з сім'ями за кордон, у тому числі й росіян, повідомили Російській службі Бі-бі-сі джерела в цих організаціях.

На думку представників Національного демократичного інституту (NDI) та Міжнародного республіканського інституту (IRI), їхні російські працівники перебувають у небезпеці через набуття чинності поправок до Кримінального кодексу Росії про державну зраду й шпигунство.

Як повідомили Російській службі Бі-бі-сі люди, які працювали в американських НКО, останнім часом з ними часто розмовляли співробітники Федеральної служби безпеки і представники інших правоохоронних органів. Вони "попереджали, що росіянина, який працював з NDI та IRI, тепер можуть звинуватити в державній зраді, і пропонували співпрацю".

За даними Бі-бі-сі, Росію покинули всі співробітники IRI, а NDI тимчасово залишив у Москві лише бухгалтера для здачі фінансових звітів.

Американські засновники цих некомерційних організацій поки що не коментують ці події.

Згідно з новою редакцією Кримінального кодексу, особі, "яка здійснювала консультаційну допомогу іноземній організації", може загрожувати до 20 років в'язниці, якщо буде доведено, що ця структура займалася "діяльністю, спрямованою проти безпеки Росії".

Як повідомляє газета "Комерсант", багато російських співробітників НКО подали на оформлення трудових віз у Литві.

За словами джерела Бі-бі-сі, російські громадяни, які працювали в цих структурах, не стали звільнятися. Обидві американські організації планують продовжити роботу з розвитку громадянського суспільства і демократії в Росії, незважаючи на закриття московських відділень.

Програми IRI для громадян Білорусії вже давно організовуються з Литви.

NDI та IRI проводили в Росії програми з розвитку демократичного суспільства, проводячи семінари іноземних фахівців і влаштовуючи поїздки російських політиків на вибори в інші країни.

Російські відділення цих двох інститутів закрилися наприкінці 2012 року після ухвалень закону про некомерційні організації.

Згідно з законом, НКО, які фінансуються з-за кордону, повинні зареєструватися як "іноземні агенти". Цей статус накладає обмеження на їхню роботу і дозволяє перевіряти їх позапланово.

Наприкінці минулого року на вимогу російської влади припинила роботу ще одна некомерційна організація - USAID (Агенція США з міжнародного розвитку).

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ