Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

АМКУ порушив справу щодо найбільших постачальників скрапленого газу

Антимонопольний комітет України порушив справу щодо найбільших постачальників скрапленого газу за фактом необґрунтованого підвищення цін. Про це виконувач обов’язків голови Комітету Олександр Мельниченко заявив під час брифінгу сьогодні. Повідомила прес-служба АМКУ.

Зокрема, в.о. голови Комітету повідомив, що справу порушено за ознаками антиконкурентних узгоджених дій з боку ВАТ «Укрнафта», ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України», АТ «Укртатнафта», ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», АТ «нафтопереробний комплекс – Галичина», а також ТОВ «ТНК-ВР Коммерс» та ЗАТ «ЛИНІК», які є одним суб’єктом господарювання.

Підставою для цього стали результати проведеного Комітетом дослідження. Як зазначив Олександр Мельниченко, протягом жовтня цього року в Україні відбулося суттєве зростання оптових цін на скраплений газ. Зокрема, ціни продажу скрапленого газу на комерційних аукціонах зросли на 72 відсотки – з 4,65 тис. грн до 8 тис. грн за тонну. Причому світові ціни на скраплений газ у цей період зросли тільки на 12 відсотків, що у перерахунку на гривні за курсом НБУ складає менш, ніж 5,3 тис. грн. за тонну.

За наявною в Комітеті інформацією, таке підвищення оптовими підприємствами цін не має об’єктивних підстав і є основною причиною зростання в Україні роздрібних цін на скраплений газ на понад 60 відсотків.

«У зв’язку з ціновою ситуацією на ринку скрапленого газу, який використовується в якості моторного пального, та порушенням Антимонопольним комітетом справ щодо найбільших операторів ринку, я звертаюся до керівників підприємств і пропоную знизити ціни до економічно обґрунтованого рівня. У разі негайного виконання цих вимог, така позиція цих підприємств буде врахована Комітетом при прийнятті рішень по суті. У іншому випадку Комітет буде вимушений застосувати суворі санкції», ? сказав Олександр Мельниченко.

Також в.о. голови Комітету повідомив, що доручив регіональним відділенням оперативно завершити розгляд справ про порушення конкуренційного законодавства роздрібними операторами ринку скрапленого газу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ