Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Анафілактичний шок, що став причиною смерті жінки у перинатальному центрі, неможливо було попередити – Ігор Герич

Тридцятишестирічну жінку, яка померла у Львівському державному обласному перинатальному центрі від анафілактичного шоку від введення ліків, не можна було врятувати чи з’ясувати попередньо, що у пацієнтки може бути швидка алергічна реакція на загальновживаний лікарський засіб – простогландин групи F. Про це у коментарі „Гал-info” повідомив начальник головного управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ігор Герич.
„На жаль, це була блискавична алергічна реакція – анафілактичний шок. Така реакція може бути у людей не лише на медикаменти. Цей препарат, який використовували має первинне походження, тобто він виробляється у організмі кожної людини. На жаль, ніхто не застрахований від такого випадку. Простогландин рекомендується Міністерством охорони здоров’я України. До сьогодні алергічних реакцій не помічали після застосування препарату. В інструкції наголошено на судинних, кишкових реакціях, але не на алергічних”, – розповів Ігор Герич.
Головний медик повідомив, що перевірити та якось убезпечити жінку від алергічної реакції не було можливо. „Таку реакцію не можна було передбачити, в цьому й особливість анафілактичного шоку. Це миттєва реакція, і навіть незначне введення препарату може провокувати анафілаксію, і тоді людину дуже важко врятувати. В інструкції препарату побічна дія, яка сталася в цієї жінки, не прописана», – повідомив Ігор Герич.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ