Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Аналітики не виключають суттєвого зниження долара до кінця літа

Гривня може продовжити зміцнюватися щонайменше до середини або навіть кінця літа, за цей час долар може впасти в ціні на 1-1,5 грн. Про це йдеться в аналізі ринку, наданому Укрінформу форекс-компанією Альпарі.

"На цьому тижні зниження долара може бути продовжено. До початку наступного тижня офіційний курс долара і його вартість на міжбанку може знизитися до 26,6 грн, готівковий долар у банках котируватиметься з 26,4/26,6 грн", - йдеться в повідомленні.

При цьому, долар продовжив своє зниження до гривні на всіх сегментах валютного ринку, причому темпи його падіння прискорилися до 0,4-0,5% за тиждень. За минулий тиждень офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 26,86 грн до 26,73 грн, або на 0,5%. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей же час знизився з 26,81 грн до 26,68 грн, або на ті ж 0,5%. Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку в банках знизилися за тиждень з 26,63/26,87 до 26,49/26,76. Таким чином, купівля знизилася на 0,5%, а продаж - на 0,4%, при цьому спред між середнім продажем і середньої покупкою розширився за тиждень з 0,9% до 1,0%.

Основна причина тривалого зміцнення гривні - сприятливе зовнішнє середовище для основних експортних товарів. НБУ України у своєму інфляційному звіті за перший квартал звертає увагу на поліпшення цінової кон'юнктури для українських експортерів у першому кварталі порівняно з четвертим кварталом минулого року. У першу чергу, мова йде про високі ціни на сталь, залізну руду і зернові культури. Природно, сприятлива ситуація не  триватиме надто довго. На думку Нацбанку, до кінця поточного року цінова кон'юнктура поступово скоригується у бік пониження. Зокрема, починаючи з середини другого кварталу, можна очікувати здешевлення залізної руди на тлі скорочення імпорту руди Китаєм, а також збільшення пропозиції з боку США, Австралії та Бразилії. Прогноз регулятора означає, що гривня може продовжити зміцнюватися щонайменше до середини або навіть кінця літа. За цей час долар може впасти в ціні ще на 1-1,5 грн.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ