Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Анатолій Гриценко поставив крапку у дискусіях про розташування єдиного в Україні інституту Сухопутних військ — інститут буде у Львові

У дискусії щодо розташування єдиного в Україні інституту Сухопутних військ поставлена  крапка — вищий навчальний заклад, який готуватиме офіцерів Сухопутних військ України буде у Львові. Про це сьогодні на урочистих заходах з нагоди складання  присяги курсантами-першокурсниками тепер Львівського ордена Червоної зірки військового інситуту Сухопутних військ України імені гетьмана Петра Сагайдачного при Національному універститеті „Львівська політехніка” повідомив міністр оборони України Анатолій Гриценко.

За його словами, рішення на користь розміщення Інституту Сухопутних військ України у Львові не потрібно сприймати як перемогу Львова над Одесою. «Це було одностайне рішення всього уряду, працювала спеціальна комісія, яка виїжджала і до Львова, і до Одеси. До Львова їхали люди, які спочатку мали протилежну думку», — резюмував міністр оборони.
Як вважає Анатолій Гриценко, у дискусіях навколо розміщення єдиного інституту Сухопутних військ України переміг здоровий глузд та незаперечні аргументи.
У визначенні місця знаходження інтистуту для комісії найбільше значення відіграли такі фактори: навчальна база інституту, зручне розміщення військового полігону та рівень викладацького штату.

Історія Львівського військового інституту веде початок з 1 жовтня 1899 року, коли на теренах Західної України був заснований перший на Галичині військовий навчальний заклад - Львівська кадетська школа. Ця армійська вишкільна структура стала унікальною на Прикарпатті серед 16 вже існуючих в імперії Габсбургів. На початок 1900 року у кадетській школі набувало знань 140 юнаків. Першим начальником Львівського військового закладу було призначено досвідченого офіцера майора Отто Шмідта.
Внаслідок розпаду Австро-Угорської імперії й утворення нових незалежних держав галицька школа опиняється у складі Польщі, а з 1918 року трансформується в Кадетський корпус №1 під патронатом Юзефа Пілсудського.
Під час визвольної боротьби українського народу за незалежність саме випускники цієї школи поповнювали лави офіцерського корпусу національно-визвольних військових формувань — Січових Стрільців та Української Галицької Армії.
З приходом у Західну Україну радянських військ розпочинається новий етап в історії теперішнього Військового інституту - 18 листопада 1939 року у Брянську було засноване Військово-політичне училище, яке вже на початку 1941 року підготувало перших випускників. Через півроку училище передислоковується до м. Бобров Воронезької області, а у квітні 1944 року - до Харкова, де набуває статусу Харківського військово-політичного училища.
За роки Великої Вітчизняної війни училище підготувало і відправило на фронт понад 10 тисяч офіцерів, 15 з яких стали Героями Радянського Союзу.
Через два роки після закінчення війни училище передислоковується до Львова і з 1958 року носить назву "Військово-політичне училище Радянської Армії" 3 лютого 1962 року воно стає вищим військовим навчальним закладом.
Починаючи з 1971 року училище готувало спеціалістів для армій понад 20 країн світу. З набуттям Україною незалежності військовий навчальний заклад трансформується у Львівське вище військове училище, а його особовий склад 1992 року приймає Військову присягу на вірність українському народові. Згодом, на виконання Постанови Кабінету Міністрів України, на існуючій навчально-матеріальній базі училища, військових кафедр цивільних ВНЗ Львова 8 жовтня 1993 року було створене Відділення військової підготовки при Державному університеті "Львівська політехніка". У той час навчальний заклад готував офіцерів за 16 спеціальностями, у тому чисті фахівців для механізованих і аеромобільних підрозділів.
Через чотири роки Постановою Кабінету Міністрів України Відділення військової підготовки було реформоване у Військовий інститут при Державному університеті "Львівська політехніка". Таким чином, Львівський військовий інститут першим серед вищих військових навчальних закладів України запровадив підготовку військових фахівців у тісній співпраці з цивільними вищими навчальними закладами. Наприкінці 1997 року військовий навчальний заклад перейшов на новий штат. Наступного року йому було вручено Бойовий прапор.
18 листопада 2000 року Військовий інститут відзначив 100-літній ювілей у своїй військово-навчальній біографії. З нагоди цієї дати Указом Президента України навчальному закладу було присвоєно ім'я видатного українського військового та політичного діяча гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.
У 2001 році високий рівень підготовки військових фахівців в інституті було підтверджено Головною військовою інспекцією Міністерства оборони України на чолі з генералом армії України Віталієм Раденьким.
26 травня 2005 року Кабінет Міністрів України видав Постанову №381, в якій було зазначено про реорганізацію Львівського військового ордена Червоної Зірки інститут імені гетьмана Петра Сагайдачного Національного університету "Львівська політехніка" у Львівський ордена Червоної Зірки інститут Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Національного університету "Львівська політехніка".
З 1 вересня 2006 року у вищому військовому навчальному закладі розпочалося навчання курсантів на трьох новостворених факультетах Бойового застосування військ, Ракетних військ і артилерії, морально-психологічного забезпечення та логістики за спеціальностями "бойове застосування та управління діями підрозділів Сухопутних військ", "комплекси, прилади та пристрої артилерійської розвідки", "електронні системи, прилади та пристрої ракетних комплексів", "ракетно-артилерійське озброєння". За системою "студент-курсант" навчатимуться майбутні фахівці за спеціальностями "автомобілі та автомобільне господарство", "культурологія", "тилове забезпечення".
Крім того, у стінах Військового інституту Національного університету "Львівська політехніка" продовжують здобувати офіцерський чин юнаки та дівчата за спеціальностями "геодезія", "фотограмметрія", "апаратура радіозв'язку, радіомовлення і телебачення", "журналістика", "музичне мистецтво" та "фізичне виховання".
На сьогодні Львівський військовий інститут є найбільш інтегрованим військовим навчальним закладом системи військової освіти України та у повній мірі відповідає концептуальним принципам Болонського процесу. Очолює Львівський військовий інститут Національного університету "Львівська політехніка" генерал-майор Павло Ткачук.
       

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ