Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Андрій Садовий звернувся до львів’ян з приводу підвищення цін на газ

Міський голова Львова Андрій Садовий виступив із зверненням до львів’ян з приводу підняття цін на газ, — повідомляє прес-служба Львівської міської ради. Подаємо текст звернення повністю.

 «Кожен із нас все гостріше відчуває напруження і критичність ситуації, що склалася в нашій державі.  Проблема з підвищенням цін на енергоносії не може залишати байдужим жодного з нас. Відомо, що з 1 липня уряд піднімає ціни на газ для населення з 220 до 407 гривень за тисячу кубометрів (для тих споживачів, які мають лічильники). Зростає ціна на газ і для теплопостачальних організацій на 78% (з 383,4 грн. до 686 грн) і бюджетних установ на 80%. Такого різкого скачка цін на енергоносії Україна не переживала вже давно. Шокова цінова терапія — так можна назвати той процес, який найближчим часом чекає на українську економіку і, що найприкріше, українських громадян. Більше того, хочу повідомити Вас, що за моєю інформацією, до кінця року на Україну чекає ще кілька зростань цін на енергоносії.
Я думаю, ні для кого не секрет, що підняття цін на газ означає зростання цін і на інші комунальні послуги — передовсім на теплопостачання. Місцева влада опинилася в ситуації, коли саме вона змушена приймати найбільш непопулярні рішення — піднімати ціни для конкретних споживачів. Тож міська влада, так як і мешканці міста, став заручником політики уряду.
Я свідомий того, що для багатьох наших співгромадян такі різкі кроки уряду можуть бути вкрай болісними. Мене обрали на посаду міського голови для захисту прав мешканців Львова. Саме тому, протягом останнього часу я здійснив ряд кроків, спрямованих на зменшення наслідків такої шокової терапії від уряду. Спільно з головами інших українських міст-стотисячників ми звернулись до уряду та компанії ”Нафтогаз України” з вимогою — до запровадження нових цін розробити компенсаційну програму. За нашою вимогою уже найближчим часом відбудеться позачергове засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому буде обговорено ситуацію з різким підняттям цін.
Зрозуміло, що бюджетних коштів не вистачить для грошової компенсації за підняття цін на газ для місцевих органів влади, хоча цього вимагає закон. Але є інші можливості зменшити ціновий удар. У наших сусідів – чехів, поляків, угорців і т.д. – різке підняття цін на енергоносії, яке вони пережили вже раніше, супроводжувалось масштабною державною кампанією з впровадження енергозберігаючих технологій. Адже наші будинки, які були споруджені в радянські часи з розрахунку на дешевий російський газ, не пристосовані для економного споживання дорогих енергоносіїв. Відтак наша комунальна сфера може просто не витримати такого шоку.
Але чи можемо ми сподіватись на уряд? Я думаю, всі Ви бачите, яка ситуація на політичних верхах. Тому надія лише на власні сили. Є кілька кроків, які міська влада запровадить в напрямку зменшення цінового шоку: на найближчому засіданні міськвиконкому ми приймемо рішення про 50%-компенсацію мешканцям за встановлення нових будинкових теплових лічильників. Досвід тих будинків, які вже встановили такі лічильники, показує, що це справа вигідна як для мешканців так і для міста; пріоритетною справою буде пошук грошей для впровадження енергозберігаючих технологій. Попередньо мені вже вдалось домовитись з НАК ”Нафтогаз України” про виділення Львову безвідсоткового, довготермінового кредиту у розмірі 20-30 млн гривень на такі цілі. За ці кошти ми зможемо модернізувати ряд котелень, провести утеплення кількох бюджетних установ – лікарень і шкіл; роботу з підготовки до опалювального періоду ми почали вже. Робочі групи, створені по районах, щоденно займаються перевіркою і налагодженням об’єктів, які потрібно підготувати до зими. Тут маю надію і на Вашу допомогу. Інформуйте владу про випадки неналежного реагування на Ваші звернення. Особливо це стосується тих будинків, де траплялись проблеми з теплопостачанням у минулі роки.
Хочу Вас запевнити, що в цей час особисто триматиму цю ситуацію під своїм контролем. Сподіваюсь і на Вашу підтримку і розуміння», — йдеться у звернення.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ