Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Андрій Садовий звернувся до Сергія Гузя, Богдана Куфрика та Маркіяна Іващишина з відкритим листом щодо доцільності реформування „Ратуші”

Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до голови Незалежної медіа-профспілки України Сергія Гузя, голови Львівської незалежної медіа-профспілки Богдана Куфрика, голови постійної депутатської комісії культури, дозвілля, промоції, засобів масової інформації та туризму Львівської міської ради Маркіяна Іващишин з відкритим листом щодо реформування газети „Ратуша”. Про це повідомив відділ громадських зв’язків Львівської міської ради.
Подаємо лист повнотекстово:
„Вдячний Вам за увагу до ситуації, яка склалась навколо видання Львівської міської ради газети ”Ратуша”. Дозвольте коротко викласти Вам власну позицію щодо сьогодення та майбутнього цього видання. Ось лише кілька характеристик, які переконують мене в доцільності розглянути механізми реформування газети ”Ратуша”:
- газета ”Ратуша” фінансується Львівською міською радою починаючи з 1994 року. За весь час існування газети на неї з міського бюджету було потрачено 3 775 тисяч гривень;
- списання газети за 2005 рік становили майже 70%;
- якщо порівняти суму витрачених коштів на ”Ратушу” у 2005 році з кількістю проданих примірників, то собівартість одного проданого видання складає понад 7 гривень. Такого у Львові, та й загалом в Україні собі не може дозволити жодна газета. А тим більше цього не може собі дозволити громада міста, чиї гроші видаються на діяльність ”Ратуші”.
Міська громада Львова обрала мене на посаду, яка зобов’язує мене ретельно стежити за тим, як витрачаються кошти громади. Окрім того, в своїх намірах ініціювати реформування газети ”Ратуша” я керуюсь рекомендаціями Парламентської асамблеї Ради Європи та Указом Президента Віктора Ющенка від 20.01.2006 №39 ”Про план заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи”.  В плані заходів, які затверджені даним Указом Президента України, визначальними для мене є зокрема такі пункти:
- зобов’язання забезпечити обмеження впливу органів державної влади та місцевого самоврядування на друковані ЗМІ (на даний момент фінансування Львівською міською радою газети ”Ратуша” дає владі механізми впливу на газету та маніпуляції суспільною свідомістю незалежно від того, хто є при владі і хто є редактором такого видання);
- зобов’язання  органам влади та місцевого самоврядування щодо створення рівних умов діяльності ЗМІ (таких умов неможливо досягнути в ситуації, коли одна газети утримується з бюджетних коштів, в той час як інші працюють в умовах вільного ринку).
Як наслідок Міністерство юстиції України підготувало законопроект ”Про реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації”, який передбачає два механізми реформування ЗМІ:
- зміна профілю державних та комунальних ЗМІ з загальнополітичних на офіційні видання органів влади;
- приватизація державних та комунальних ЗМІ.
В середовищі фахівців зараз ведуться дискусії щодо механізмів реформування державних та комунальних ЗМІ. Для дискусій щодо формату реформування ”Ратуші” я готовий залучити як журналістів львівських ЗМІ так і представників Незалежної медіа-профспілки.
В свою чергу я і надалі буду твердо відстоювати свою позицію щодо того, що видання Львівської міської ради в теперішньому форматі є недоцільним, оскільки воно вимагає неадекватних капіталовкладень з боку міського бюджету і не відповідає вимогам щодо рівних умов діяльності ЗМІ.”
Нагадаємо, міський голова Львова Андрій Садовий пропонує реформувати газету „Ратуша” в офіційне друковане видання Львівської міської ради. Реформи передбачають також кадрові зміни. Зокрема, мова йде про можливе призначення редактором Ярославу Вовк, що працює керівником прес-служби Львівської міської ради, яка замінить журналіста Миколу Савельєва, що з 2005 по 2006 рр. очолював Львівське комунальне підприємство “Газета Львівської міської ради “Ратуша”, котрому, своєю чергою, Андрій Садовий пропонує посаду радника міського голови з питань ЗМІ.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ