Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Антикризова коаліція не хоче приймати законів про продаж землі – Борис Беспалий

«У нашій державі існує суттєва біда із представниками антикризової коаліції, які заявляють про відсутність законопроектів про можливість продажу земель за ринковими цінами і водночас відтягують прийняття потрібних законів», – повідомив «Гал-info» народний депутат України Борис Беспалий, коментуючи накладання вето Президента на зміни до земельного кодексу щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення.
            За його словами, у нас виникла ситуація, коли немає нормативної бази для продажу земель за ринковими цінами і ця ситуація найближчим чином не передбачає змін. «Тому Президент і використав своє законне право накладання вето на зміни до земельного кодексу. Також Віктор Ющенко звернувся до Верховної Ради України з пропозицією про необхідність прийняття в першу чергу закону про оцінку земель, а також прийняти механізм, який би визначав статус землі, державної чи приватної власності певна ділянка», – сказав Борис Беспалий.
            «Насправді на виборах позиції у передвиборних програмах БЮТ і Партії регіонів збігалися в багатьох речах, хоча Юлія Тимошенко декларувала опозиційність до Віктора Януковича. Мене особисто не дивує позиція БЮТ про намір підтримати подолання Президентського рішення. Представники антикризової коаліції разом із БЮТ запевняють, що не готова нормативна база, проте з такою коаліцією вона ніколи і не буде прийнятою, адже якщо є можливість вкрасти, то навіщо ринок землі? На мою думку, ринок землі без законодавчої бази – погане рішення, проте ситуація залежить від БЮТу, якщо вони проголосують, цілком можливо, що вето буде подолане», – зазначив Борис Беспалий.
Нагадаємо, 19 грудня Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сількогосподарського призначення. Проте минулого тижня Президент наклав вето на закон. Згідно з чинним Земельним кодексом, продаж земель сільгосппризначення в Україні дозволено з 1 січня 2007 року. Закон про пролонгацію заборони ставить термін зняття мораторію в залежність від ухвалення законів про особливості перетворення земель, які знаходяться у державній і комунальній власності, земель сільськогосподарського виробництва, внесення змін до закону про Державний земельний кадастр, про іпотеку і про оренду земель, затвердження довгострокових нормативно-правових актів щодо методики оцінки земель сільгосппризначення. Якщо цей пакет нормативних актів не буде прийнято, термін дії заборони автоматично продовжується. Своєю чергою, супротивники мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення стверджують, що це призведе до падіння цін на землю в Україні і подальшого зубожіння сільгоспвиробників.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ