Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Антимонопольний комітет розпочав розслідування трьох кримінальних справ щодо підприємств-молоковиробників

Територіальні відділення Антимонопольного комітету України розпочали розслідування у кількох областях і у Львівській зокрема - 3 кримінальних справ з приводу зловживання молокопереробниками ринковою владою. Аби запобігти подібним порушенням, 68 підприємствам галузі у різних регіонах України надано обов’язкові рекомендації утриматися від необґрунтованого зниження закупівельних цін. Про це повідомила прес-служба АМКУ.
Серед головних умов зловживання молокопереробниками ринковою владою — неукладення договорів із дрібнотоварними виробниками, відсутність розрахунків закупівельних цін та протоколів їх погодження. Як наслідок, населення завчасно не інформують про зміну цін, а відтак позбавляють права вибору більш вигідного закупівельника.
З тим, щоб врегулювати ситуацію, Комітет вважає за необхідне забезпечити прозорість ціноутворення. Для цього треба розробити типові договори на закупівлю молока та затвердити єдиний порядок оплати за нього в залежності від якості, вмісту жирів та білків.
«Заборона Російської Федерації на ввезення української молочної продукції оголила проблеми галузі. Тепер усім стало зрозуміло, що вирішувати їх треба невідкладно та кардинально. І прикладом може слугувати досвід Польщі та країн Прибалтики, які вже пройшли цей етап, - зазначив, коментуючи ситуацію, голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв. – При цьому порушників, здійснивших спробу нагрітися на людях, для яких виробництво молока є основним джерелом доходу, буде притягнуто до відповідальності за остаточними результатами розслідувань».
Нагадаємо, що 7 квітня, заступник голови облдержадміністрації Іван Стефанишин провів засідання комісії з питань цін на молоко та м’ясо. За інформацією Івана Стефанишина, на ринку молока є змова поміж керівниками молокопереробних підприємств, яка полягає у зниженні закупівельної ціни на молоко. Ще у грудні товаровиробники здавали молоко по 1 грн за літр, а сьогодні ціна становить 70-60 коп. Зниження ціни, за оцінками фахівців, не має об’єктивних причин, а є зумисним. Така тенденція загрожує знищенню тваринництва на Львівщині, яке цього року вперше продемонструвало зростання (+5500 поголів’я корів). Більше того, є інформація, що Львівщина в даній ситуація відіграє роль дешевої робочої сили відносно інших областей. Облдержадміністрація обіцяла вжити ряд санкцій щодо недобросовісних підприємців.
  За результатами наради було підготовлене розпорядження, де, зокрема, до підприємців молочної та м’ясної галузі довели рекомендовані ціни на закупівлю продукції. Отже, 1 л. молока приватного господарства коштує 90 коп., агроформування – 1,10 коп. 1кг. яловичини в/г – 7 грн., 1 кг. свинини – 10 грн. Не зважаючи на те, що ціни є лише рекомендованими, заступник голови облдержадміністрації пообіцяв, що через місяць виконання проконтролюється та щодо порушників будуть вжиті дії СЕС та ветеринарною службою. Ці інспектуючі служби мають у своїх повноваженнях можливість навіть закрити підприємства.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ