Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Антимонопольний комітет України категорично проти необґрунтованого збільшення цін за залізничні перевезення

Антимонопольний комітет України категорично виступає проти необґрунтованого збільшення цін за залізничні перевезення. Утриматися від підвищення тарифів до створення незалежного органу регулювання - Національної комісії регулювання транспорту України -  – з таким проханням Голова Комітету Олексій Костусєв звернувся до прем’єр-міністра України Юрія Єханурова. Зі свого боку АМКУ наголошує, що відсутність нормативно-методичних документів та прозорого затвердженого порядку формування тарифів не дозволяють чітко й об’єктивно оцінити економічне підґрунтя запланованого «Укрзалізницею» підвищення вартості перевезень. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Як зазначили в АМК, залізниця неодноразово застосовувала вільні тарифи навіть тоді, коли законодавством передбачалися регульовані. Внаслідок цього вартість перевезень та інших послуг суттєво завищувалася. При цьому відсутність ефективної системи державного регулювання найбільш монополізованої, зокрема транспортної, галузі економіки, поєднання залізничним монополістом господарської і управлінської функцій досі викликає велике занепокоєння Комітету.
Оскільки ж зростання вартості перевезень за таких умов може завдати незворотної шкоди суспільству, Комітет вважає вкрай необхідним утриматися від затвердження запропонованих «Укрзалізницею» підвищених тарифів.
Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв зазначив: «Останні заяви керівництва «Укрзалізниці» про підвищення тарифів на пасажирські перевезення до кінця року на 50% вражають суспільство відвертим нахабством. Чисельні скарги споживачів до Комітету та кількість порушень конкуренційного законодавства з боку залізничного монополіста лише зростають, а питання прозорого ціноутворення лишається невирішеним. Намагання «Укрзалізниці» закрити внутрішні проблеми за рахунок людей є неприпустимим. А про це свідчить невизначеність із реальними складовими тарифів та пропозиція підвищити їх саме напередодні літнього періоду, коли зростає кількість подорожуючих. І тому ми вважаємо своїм обов’язком заздалегідь упередити ситуацію від негативних наслідків. Тим паче, що звернення Комітету до Президента України про прискорення створення Нацкомісії регулювання транспорту наразі розглядається».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ