Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Апеляційний суд остаточно закрив «справу рюкзаків» проти сина Авакова

Апеляційний суд Києва остаточно відмовився задовольнити скаргу Центру протидії корупції (ЦПК) на закриття так званої «справи рюкзаків» проти сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря.

Як наголошує ЦПК, через це рішення не залишилося жодних юридичних можливостей для поновлення справи проти сина Авакова та Чеботаря.

«Прокурор САП Олександр Снігєрьов під час судового засідання заявив, що ЦПК є заявником у справі «в широкому сенсі», але не є заявником «за документами». Такого поняття немає у чинному законодавстві — не зрозуміло, чому суд взагалі прийняв такі «аргументи», — йдеться у повідомленні.

В ЦПК наголосили, що Національне антикорупційне бюро (НАБУ) офіційно підтвердило, що ЦПК є заявником у «справі рюкзаків».

«Однак суд закрив очі на ці аргументи. Ми категорично не погоджуємося з рішенням суду, але не можемо його оскаржити», — зазначила адвокатка ЦПК Олена Щербан.

Також у ЦПК розповіли, що на ознайомлення з новими матеріалами прокурора захисниці дали 15 хвилин.

«На прохання перенести засідання, щоб ознайомитися із матеріалами справи, суд відмовив. Виходить, справу розглянули блискавично швидко — за півтора години», — заявили в організації.

22 серпня суддя Солом’янського суду Вадим Сенін відмовив ЦПК у розгляді скарги на тій підставі, що скарга не підсудна цьому суду. Антикорупціонери назвали це рішення незаконним.

«Суддя Сенін діяв упереджено, ухвалюючи рішення про відмову у розгляді скарги ЦПК. Адже раніше він вже розглядав та вирішував скарги на рішення чи дії прокурорів САП», — зазначив юрист Центру протидії корупції Віталій Цокур.

11 вересня власника фірми, яка займалася пошиттям рюкзаків, засудили до 5 років умовно. Він взяв на себе повну провину, уклав угоду зі слідством та зобов’язався відшкодувати майже 5 мільйонів гривень збитків.

12 липня Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила так звану справу «рюкзаківАвакова», у якій фігурують син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков і екс-заступник голови МВС Сергій Чеботар. Рішення про закриття справи ухвалив процесуальний керівник у цьому провадженні Василь Кричун.

Постанова суду закриває справу, знімає всі запобіжні заходи та повертає всі арештовані раніше речі.

Наступного дня НАБУ оскаржило закриття справи «рюкзаків Авакова».

САП мала упроджовж трьох днів надати відповідь, проте цього не відбулось. У Центрі протидії коруції заявили, що таким чином у САП затяє справу: «Очевидно, що розгляд скарги НАБУ свідомо затягується, щоб дочекатися поки справа перейде до суду стосовно третього фігурната і тоді вже притягнути до відповідальності Авакова та Чеботаря буде неможливо».

Також у ЦПК зазначили, що заява Антикорупційної прокуратури про те, що заступник Холодницького Максим Грищук не може розглядати звернення НАБУ щодо «справи рюкзаків» суперечить заяві генерального прокурора Юрія Луценка.

«Сам Юрій Луценко відписав, що це повноваження Холодницького і його замів. В такий собі футбол хлопці зіграли», — зазначив глава ЦПК Віталій Шабунін.

Нагадаємо, 31 жовтня минулого року детективи НАБУ затримали сина глави МВС Авакова Олександра та екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря. Їх підозрюють у причетності до розкрадання 14,5 мільйонів гривень при закупівлі рюкзаків для потреб Нацгвардії. Також детективи НАБУ провели обшуки в сина Авакова. У МВС назвали затримання сина Авакова політично вмотивованим. Сам Арсен Аваков заявив, що його син доведе свою невинуватість у суді.

1 листопада 2017 року Солом'янський райсуд Києва відпустив Авакова під особисте зобов'язання та постановив надіти на нього електронний браслет.

У квітні цього року НАБУ відкрило матеріали «справи рюкзаків», у який фігурує син Авакова.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ