Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Арбітраж ООН до кінця року винесе рішення щодо юрисдикції у справі України проти РФ

Постійний третейський суд у Гаазі до кінця року винесе рішення щодо юрисдикції у справі України проти Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявила заступниця глави МЗС України Олена Зеркаль, яка у вівторок представила позицію України у першому усному раунді слухань.

"В п’ятницю ми закінчимо цей тиждень представленням української позиції і будемо чекати вже на позицію суду щодо вирішення справи по юрисдикції. Рішення трибуналу очікується протягом шести місяців. Це може бути швидко, може бути не дуже швидко, але до кінця цього року точно отримаємо", - сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що Україна сьогодні пояснювала Трибуналу, чому заперечення РФ щодо юрисдикції з приводу Криму є безпідставними.

 "Ми надали аргументи, що статус Криму не змінився і позиція Росії є виключно її позицією, яка не підтримана жодною країною в світі і вона не може бути підставою для відхилення позову про порушення наших прав в Чорному і Азовському морях та в Керченській протоці", - сказала Зеркаль.

Нагадаємо, Україна ініціювала арбітражне провадження проти РФ у вересні 2016 року "з метою захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до Криму акваторіях в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці".

У серпні 2018-го суд в Гаазі вирішив розглянути заперечення Росії, відклавши розгляд по суті. 

Основне заперечення Росії полягає в тому, що претензії України фактично не стосуються Конвенції ООН з морського права, а є спробою отримати рішення, що підтверджує суверенітет України над Кримським півостровом.

Як наголосили в МЗС України, це заперечення явно неправильно тлумачить позов України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ