Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Арестович: Ми отримали гарантії, що Штати не тиснутимуть за «особливий статус» ОРДЛО

Жодного тиску з боку президента США Джо Байдена на главу Української держави Володимира Зеленського стосовно «особливого статусу» ОРДЛО не було.

Про це в суботньому інтерв'ю Радіо Свобода заявив радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович, передає Укрінформ.

За словами Арестовича, США підкреслили, що не буде жодного тиску на Україну щодо ухвалення або імплементації Мінських угод і ніякого нав’язування "особливого статусу" Донбасу в редакції Росії".

"Ми отримали дуже чіткі гарантії, що такого не буде. По-друге, що США стоять на сторожі незалежності й територіальної цілісності України, і російське вторгнення матиме невідворотні наслідки для російської економіки та політики", - заявив радник глави ОП.

На запитання щодо заяв російської сторони, що під час візиту до Москви заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд нібито погодилася, щоб Україна імплементувала "особливий статус", Арестович відповів: "Тут за текст будь-якого повідомлення завжди йде важка боротьба. Тобто, можуть бути поступки в тексті, щоб потім відбувся якийсь трек на практиці. Це боротьба за формулювання. Тут не треба особливо хвилювалися. Ми отримали напевні гарантії, що жодного тиску не буде, буде вирішення питання".

Водночас за його словами, це питання неоднозначне, оскільки у Мінських угодах містяться лише загальні положення. І щоб їх конкретизувати, була створена "Мінська" група, ТКГ, яка має технічно розписати, що означають ці пункти.

За словами Арестовича, у росіян свій погляд, який вони намагалися безуспішно нав'язати Україні всі ці 8 років. Але українська сторона має свій погляд.

"Зокрема «особливий статус». Ми за «особливий статус» Донбасу... Ми бачимо його як використання того самого закону про децентралізацію, який стосується всієї України, зараз працює, і надання разом «особливої економічної зони». Зони, тому що треба відновлювати Донбас пришвидшеними темпами. І це інвестори мають бути зацікавлені в тому, щоб прийти на цю зруйновану фактично територію. Все. Це наше трактування", - заявив радник глави ОП.

У цьому зв'язку він нагадав, що дію відповідного закону про особливості місцевого самоврядування нещодавно пролонгувала Верховна Рада. Крім того, є законопроєкт про особливості перехідного періоду, який підготувало Мінреінтеграції. Цей законопроєкт схвалила Венеційська комісія з деякими зауваженнями, але вони не принципові.

"Тобто це ще один крок України в бік того, щоб повертати території", - заявив Арестович.

Водночас він висловив думку, що цей законопроєкт стоїть "на паузі", "тому що на цьому трекові може бути дуже нервово сприйнятий росіянами". "І якщо мова про мирне врегулювання, закон може почекати. Якщо припиниться стрілянина, ми відкриємо КПВВ, обміняємо полонених і так далі. Я думаю, що відстрочка – це ціна. Але це не відкладення. Це лише пауза", - наголосив радник глави ОП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ