Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологічна сенсація сезону: фрагмент кераміки може змінити уявлення про події тисячолітньої давнини
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологічна сенсація сезону: фрагмент кераміки може змінити уявлення про події тисячолітньої давнини

Фото з Facebook Мамай-Гора.
Фото з Facebook Мамай-Гора.
Фото з Facebook Мамай-Гора.
Фото з Facebook Мамай-Гора.
Фото з Facebook Мамай-Гора.
Фото з Facebook Мамай-Гора.
Фото з Facebook Мамай-Гора.
Фото з Facebook Мамай-Гора.
1/4
Археологи, які проводили дослідження поблизу Каховського водосховища на Мамай-горі, розповіли про одне з найвизначніших, в науковому сенсі, відкриттів сезону 2020. Про те, як невеличкий фрагмент кераміки може змінити наше уявлення про події, що відбувалися тисячі років тому. Про це йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці Мамай-гора.

"Отже, як це було? Вже в перші дні роботи експедиції, досліджуючи курган епохи бронзи, знаходимо розвал (фрагменти) сінопської амфори (Сінопа - грецька колонія на південному узбережжі Чорного моря, сучасна Туреччина). Багатьох частинок бракує, горловина розбита на біля двадцяти фрагментів, та, на щастя, там же знаходимо клеймо, а потім, на території ногайської частини пам’ятки - ще одне.

Чому знахідки кераміки, а особливо кераміки з клеймами можуть мати величезне значення? Клеймо - печатка, товарний знак - може містити ім’я чиновника а також майстра, який виготовив амфору, і, відповідно, може надати дуже точне датування. І вже розуміння періоду, коли було виготовлено амфору, дозволяє робити важливі висновки (про наявність населення і конкретних торгівельних зв’язків).

Отже, хоч клейма збереглися досить погано, для нас дуже важливим було їх правильно ідентифікувати і датувати. На щастя, з нами - давній друг експедиції, один з найкращих знавців античної кераміки Олег Фатєєв. Він працює з фрагментами, і проводить години, вишукуючи аналогічні клейма у французьких, румунських та вітчизняних (одеських) каталогах. В решті решт, нам щастить, і Олег знаходить відповідні клейма в фотокопії рукописного невиданного каталогу. І вони дають датування 20-10 рр. ІІІ ст. до н.е.!

В чому ж полягає сенсаційність цих знахідок? Пам’ятаєте, ми в школі вчили, що скіфів після IV ст. до н.е. в Причорномор’ї вже не було? Що з певних причин (можливо екологічних, можливо під натиском інших племен) вони мігрували на південь до Криму та в інші землі? Цікавим є те, що попередні знахідки на Мамай-горі підтримували цю версію. Абсолютна більшість пам’яток скіфського часу тут датуються V-IV ст. до н.е. Клеймо, яке давало найпізніше датування, відноситься або до 285 або до 305 р. до н.е. Після цього, на думку вчених, тут впродовж багатьох десятиліть була порожнеча, “хіатус”.

І от, два невеличких фрагмента кераміки, віднайдених для науки племенем Мамай-гори, фіксують повернення життя до нашого степу та відродження економіки, зокрема торгівлі з грецькими полісами вже в кінці III ст. до н.е.!

Звісно, вченим ще потрібно буде зробити деякі уточнення, вибудувати гіпотези, тощо. Але ми вже, тут і зараз - щасливі від наших знахідок", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, археологи  на Мамай-горі виявили поховання епохи бронзи з цікавими знахідками

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ