Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Архіви КҐБ: У Києві журналістів вчать писати про секретні матеріали радянських спецслужб
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Архіви КҐБ: У Києві журналістів вчать писати про секретні матеріали радянських спецслужб

1/2
Сьогодні, 6 липня, у Києві розпочався Міжнародний воркшоп "Архіви КҐБ для медіа" у якому беруть участь журналісти з України , Чехії, Польщі та Словаччини, передає кореспондент Гал-інфо.

Як розповіла керівник Центр дослідження визвольного руху Анна Олійник, Міжнародний воркшоп має на меті навчити працівників медіа працювати із справами репресивних органів.

Як зазначив директор Архіву Служби безпеки України Андрій Когут, вони дуже зацікавлені, щоб цей проект відбувся, адже це допоможе розвінчувати міфи.

"Часто думають, що все написане в документах КҐБ є правдою. Ми точно знаємо, що так не є. Не завжди те, що там подано в документах відповідає дійсності. Архіви містять правду, брехню, напівправду. Є факти, які спеціально створювалися спецслужбами. Ми зацікавлені, щоб журналісти, як ті завдяки кому суспільство дізнається про те, що ми зберігаємо, також доносили правду", - сказав Андрій Когут.

Він наголосив, що особливо це необхідно в час коли в Україні йде війна в тому числі в пропагандистському сенсі. 

"Для нас важливо, щоб пропагандистська війна не поширювалася. Має бути дуже уважний і критичний підхід до документів, які ми зберігаємо.

Потрібно об'єктивною інформацією руйнувати міфи російської сторони і міфи, які ще залишилися від радянських часів. Відкритість має забезпечення неповернення до тоталітарного режиму", - сказав Андрій Когут.

Історик Ольга Попович (Фонд "Наш Вибір" Польща) розповіла, що займається дослідженнями взаємин та історії України та Польщі.

"Матеріали, які знаходяться в Польщі стали б в пригоді українським журналістам. А ті матеріали, які зберігаються в Україні стали б корисними польським журналістам. Питаннями історії займаються історики, але журналісти - це та частина населення, яка має доступ до більшої аудиторії", - сказала Ольга Попович.

Вона додала, що Росія сьогодні використовує складні питання і псує взаємини України та Польщі.

"Російська пропаганда використовує історію у власних цілях і створює свої міфи і з цим потрібно боротися", - сказала дослідниця.

Історик Штепан Черноушек (організація Gulag.cz, Інститут дослідження тоталітарних режимів Чехія) зазначив, що стосунки Чехії та України не настільки складні, які стосунки України та Польщі. Але вони також є дуже цікавими.

Також на відкритті виступив історик Міхал Шмігель (Університет ім. Матея Бела, Банська Бистриця, Словаччина). 

Керівник юридичного відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Рябенко наголосив, що в Україні активно відбувається оцифрування архівів, а відтак із ними буде простіше працювати.

"У війні на Донбасі інформація також є однією із найголовніших методів за допомогою яких наш противник Росія намагається вести війну за розум. Раніше, коли вони створювали міфи могли посилатися на документи, а в 90-х роках перевірити правдивість такої інформації через засекречені архіви було неможливо", - сказав він.

Журналісти працюватимуть три дні і у підсумку підготують медійні спецпроекти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ