Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Архиєпархіальний з’їзд Марійських спільнот УГКЦ відбудеться 30-31 травня у Львові

Архиєпархіальний з’їзд Марійських спільнот УГКЦ відбудеться 30-31 травня у Львові. Такий захід організовується вперше з часу виходу Церкви з підпілля. Востаннє з’їзд Марійських спільнот проводився у Львові 1937 року, й активну участь у його організації брав митрополит Андрей Шептицький. Про це повідомив risu.org.ua
«Цьогорічний з’їзд Марійських спільнот присвячений двадцятій річниці виходу УГКЦ з підпілля та двадцятій річниці відновлення діяльності Марійського руху», — розповів кореспонденту РІСУ Надії ПАСТЕРНАК голова огркомітету цього заходу, керівник комісії у справах мирян Михайло Прийдун. «Хочемо у спільній молитовній зустрічі просити Пресвяту Богородицю заступництва і допомоги у зміцненні і розвитку Марійських спільнот. Також хочемо звернути увагу на роль мирян і мирянських організацій в житті Церкви і суспільства, активізувати роботу Марійських дружин, які мають великий історичний досвід у вихованні молоді і дорослої людини в самопосвяті і любові до Пресвятої Богородиці як ідеалу християнського покликання», — зауважив він.

В суботу, 30 травня, у приміщенні Львівської Духовної семінарії Святого Духа відбудеться конференція Марійських спільнот за участю правлячого архиєпископа Львівського УГКЦ владики Ігоря Возьняка. Цей захід урочисто відкриється новим музичним твором — презентацією «Пісні Мойсея», присвяченої Папі Бенедиктові ХVІ (композитор Віктор Камінський, літературна редакція і переклад Ірини Калинець). Виконає твір заслужена академічна капела України «Трембіта». Слово про «Пісню Мойсея» виголосить Ірина Калинець, ініціаторка відродження Марійських організацій при УГКЦ.

Владика-номінант Йосиф Мілян, який був першим духівником Марійського товариства двадцять років тому, виголосить доповідь «Образ Матері Божої у житті Марійських спільнот» і поділиться своїми спогадами про історію Марійського руху в Україні розповість пані Стефанія Шабатура – голова першого Марійського товариства «Милосердя», теж активна учасниця відродження Марійського руху.

Про роль мирян в часі виходу УГКЦ з підпілля розповість Іван Гель, голова комітету захисту УГКЦ, про сучасний стан і вклад Марійських спільнот у розбудову УГКЦ розповість отець Зеновій Хоркавий. Під час конференції також будуть виголошені співдоповіді на ці теми. Перший день роботи з’їзду закінчиться спільною молитвою учасників до Теребовлянської Богородиці.

У неділю, 31 травня, на площі біля храму Різдва Пресвятої Богородиці (де відбувалась зустріч молоді з Папою Іваном Павлом ІІ) будуть відправлені Архиєрейська Служба Божа та молебень до Богородиці. Після цього відбудеться урочисте прийняття нових членів Марійських спільнот та віднова присяги. З вітальним словом до присутніх звернеться парох храму Різдва Пресвятої Богородиці отець Орест Фредина, владика-номінант Йосиф Мілян, активні учасники відродження Марійськогоь руху в Галичині. Також на площі перед храмом відбудеться презентація Марійських спільнот, святковий концерт.

Як повідомив кореспонденту РІСУ голова оргкомітету Михайло Прийдун, у рамках святкування двадцятої річниці виходу УГКЦ з підпілля та віднови Марійських спільнот ще відбудеться спільне Богослужіння у центрі Львова ( місце і дата уточнюється), і 26 червня, коли УГКЦ відзначає День мирянина, відбудеться проща за участю Марійських спільнот до Матері Божої Нерушимої Стіни і блаженних мучеників с. Страдч. Усі учасники прощі о дев’ятій годині ранку зберуться в селі Ямельна, на місці загибелі блаженних мучеників отця Миколи Конрада та дяка Володмира Прийми (покровителя мирян) і звідти розпочнуть пішу ходу до села Страдч. Об 11 годині на площі перед храмом відбудеться Архиєрейська Літургія за мирян УГКЦ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ