Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Архиєпископ Львівський і Галицький Августин (Маркевич) взяв участь у IV сесії Світового громадського форуму «Діалог цивілізацій»

На грецькому острові Родос з 27 вересня до 1 жовтня цього року проходила IV щорічна сесія Світового громадського форуму «Діалог цивілізацій», у якому брали участь відомі громадські і державні діячі, інтелектуали, представники ділових кіл і різних конфесій із понад сорока країн світу. Україну на форумі представив Голова Синодальної Богословської комісії УПЦ (МП) архиєпископ Львівський і Галицький Августин (Маркевич). Про це повідомила Релігійно-інформаційна служба України з посиланням на сайт «Православіє в Україні».

Архиєпископ Львівський і Галицький Августин три роки поспіль брав участь у засіданнях форуму «Діалог цивілізацій» від Української Православної Церкви. У доповідях про «Роль Православ'я у процесах глобального розвитку і діалогу цивілізацій», про «Традиційні релігії перед викликом цивілізації», про «Роль релігійних цінностей у захисті прав людини: християнський погляд» Владика розкрив сутність діалогу цивілізацій, його проблеми в сучасну добу та перспективи розвитку на майбутнє. Також архиєрей дослідив питання наступу секуляризації на традиційні релігії та показав негативні наслідки цього процесу для людини, її розвитку як особистості, покликаної служити Богу.
Головною тезою IV сесії форуму «Діалог цивілізацій» стали слова: «Від діалогу цивілізацій через співробітництво до міжцивілізаційної інтеграції». Учасники конференції обговорили найбільш актуальні проблеми сучасності. Особлива увага була приділена питанням близькосхідного врегулювання, а також політичним аспектам взаємодії цивілізацій, проблемам і перспективам глобальної економіки, соціальним наслідкам міграцій, проблемам сім'ї, молоді, взаємодії релігії, суспільства і держави.
Під час засідання однієї із сесій форуму представник Московського Патріархату при європейських міжнародних організаціях єпископ Віденський і австрійський Іларіон (Алфєєв) заявив про необхідність створення стратегічного альянсу між православними і католиками для захисту традиційного християнства у світі в цілому, і в Європі зокрема.
«Я не говорю зараз про ті догматичні протиріччя, які існують між цими Церквами, і які повинні обговорюватися в рамках двохсторонніх діалогів. Я говорю про необхідність укладення між ними певного стратегічного альянсу, пакту, союзу для захисту традиційного християнства як такого», — сказав владика. Запропонований стратегічний альянс, на думку архієрея, повинен стати на захист перш за все традиційних моральних цінностей, таких як сім'я, подружня вірність, тощо.
«Ці цінності піддаються в Європі систематичному осміянню і зневазі із сторони лібералів і демократів всіх мастей, — зазначив єпископ Іларіон. — Замість подружньої вірності пропонується «вільне кохання», одностатеве партнерство прирівнюється до шлюбного союзу, дітонародження протиставляється «плануванню сім'ї».
Щорічний форум «Діалог цивілізацій» був заснований у 2003 році, і одним із основних ініціаторів його проведення виступила Росія. На рубежі століть визріла гостра необхідність у систематичному проведенні таких конференцій, адже внаслідок активних світових процесів глобалізації, яка зачепила всі сфери суспільного життя — економіку, політику, освіту, культуру, науку і навіть новітні технології та пов'язаного з цим загострення міжнародної ситуації, розвитку сепаратизму, тероризму та інших деструктивних явищ, світ все більше роз'єднується, створюються величезні між цивілізаційні тріщини.
Одним із основних завдань проведення щорічних конференцій за участю представників від різних країн є пошук моделі розвитку світового співтовариства, за якого б певну користь отримували всі народи планети. Також важливим моментом роботи конференцій є пошуки шляхів врегулювання міжнаціональних конфліктів, які, як правило, виникають на розломах цивілізацій, де перехрещуються інтереси народів, що належать до різних культурних та релігійних традицій. Завдяки участі у роботі конференцій представників провідних релігій світу ліквідовується негативне явище однобокого розгляду винесених на обговорення питань.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ