Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Архиєпископ Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк) привітав працівників засобів масової інформації з професійним святом

Архиєпископ Львівський УГКЦ  Ігор (Возьняк) звернувся до працівників ЗМІ та привітав їх з Днем журналіста. Про це повідомив прес-секретаріат Глави УГКЦ.
„Достойні брати і сестри, у неділю між Вознесінням та Зісланням Святого Духа Католицька Церква відзначає День соціальної комунікації. Прошу, прийміть мої найщиріші вітання та коротенькі роздуми з нагоди цього відзначення. Звертаючись до Вас, шановні майстри слова, хочу поділитися деякими думками відносно медіа.
Вплив соціальної комунікації важко переоцінити. Люди контактують одне з одним, стикаються з різними подіями, формують власні позиції та цінності. Через медіа люди не лише передають і приймають інформацію та ідеї, а й часто сприймають саме життя як медійний досвід (пор. Папська Рада у справах соціальної комунікації. Aetatis Novae, 2).
Пишу коротке слово до вас, як шану усім, хто щиро трудитеся, щоб висвітлювати „правду” пером, у цьому випадку - журналіста. Пишу - правду, тому що часто факти подаються односторонньо, а старовинне римське право пригадує, щоб була вислухана й друга сторона. Можливо, у вас бракує часу чи контакту з іншою стороною, тоді потрібно це зазначати, (а навіть, коли хтось відмовився), щоб ваша інформація була правдива. Журналіст не повинен шукати сенсацій – приголомшливих вражень, але подавати правду і чітко зазначити, де подає  свої коментарі, щоб читач знав: і про факт, і про коментар журналіста. Не можна писати брехні або подавати за правду здогадливі речі! Це повинно бути огидно кожному журналісту! Колись Пилат дивувався, що Христос згадав йому про правду: „Що таке - істина? (Ів 18, 18), - запитав він. І, на жаль, зустрівшись з Правдою (Ів 14,6), поступив несправедливо з Ісусом Христом: „І тоді видав він його їм на розп’яття” (Ів 19,16). Тут дуже голосно хочеться промовити до всіх працівників ЗМІ, - щоб не видавали „правди на розп’яття!”
Багато мужності й відваги потрібно журналісту, щоб боронити правду, чого Вам від серця бажаю. І ви маєте чудові приклади серед Ваших друзів, котрі за правду положили голови. Пригадаймо сьогодні, принаймні одного - Георгія Ґонґадзе, котрий, як здогадується суспільство, положив свою голову в обороні правди. І він не один такий мужній та повний відваги, що боронив правду до кінця; - є багато серед Вашого люду таких світлих особистостей! Чого ми й радіємо! Хай Господь пом’яне у своєму милосерді душу Георгія Ґ. та подібних йому. Слава Богу, що таких відважних майстрів пера не бракує серед нашого народу!
Мені здається, що журналіст, котрий пише певні статі, в котрих йдеться про долю людей, повинен бути дуже обережний, щоб не пошкодити комусь на славі... Оглядатися на своє життя і ставити себе на місці багатьох... Рука того, хто пише про когось, повинна боятися писати очорнення. „ Вивчаймо, любі, цю прекрасну науку – не тільки не очорнювати, але навіть не слухати очорнень. Велике зло – очорнення, неспокійний демон, що ніколи не залишає людину в спокої” (св. І. Золотоустий на 100-тий Пс). Коли йдеться про конкретні особи, журналіст повинен бути дуже обережний і можливо не завжди занадто ясний у своїх висловлюваннях... Не кожне зло вчинено навмисно, стається, що людина зробила це по своїй слабості. І тут, краще вказувати дорогу, щоб усувати зло, а не критикувати...
Кількість та розмаїтість медіа, що вже сьогодні доступні мешканцям заможних країн, справді вражає: це книги й часописи, радіо й телебачення, фільми й аудіо - та відеозаписи, кабельні та сателітні пересилання, інтернет. Цей величезний комунікаційний процес охоплює собою все — від простих новин до розважальних програм, від молитви до порнографії й насильства... Використання людьми засобів соціальної комунікації може вилитися у велике добро й у велике зло. Коли звично кажуть (і ми часто повинні так казати), що „медіа” діють на добро чи на зло, то ми розуміємо, що тут мова йде не про сліпу дію природних сил поза будь-яким контролем людини. І хоч комунікаційні процеси часто можуть мати й несумісні наслідки, використання медіа для доброї чи поганої мети і в добрий чи поганий спосіб все ж таки залежить від рішення людини.
Церква вносить у згадану дискусію й дещо інше. Її особливий внесок у людські справи, зокрема у світ соціальної комунікації, „полягає саме в її баченні гідності людської особи, яка проявилася повною мірою в таїнстві Воплоченого Слова” (Centesimus Annus, 47). Як було сказано на Другому Ватиканському Соборі: „Христос Господь, новий Адам, в самому об'явленні таїнства Бога Отця та Його любові повною мірою відкриває людині її власну сутність та увиразнює її високе покликання” (Gaudium et Spes, 22).
Соціальна комунікація має величезну владу, щоб сприяти людському щастю та духовній досконалості. Ісус є прикладом і мірилом для нашого комунікативного спілкування. Для всіх, хто працює в ділянці соціальної комунікації, — чи тих, хто творить її політику, чи професійних комунікаторів, чи реципієнтів, чи будь-кого іншого — кінцевий висновок є очевидним: „Відкинувши брехню, говоріть кожен правду ближньому своєму, ми бо один одному члени... Жодне погане слово нехай не виходить з уст ваших, а лише гарне, що може в потребі навчити, і щоб це вийшло на користь тим, які чують його” (Еф 4,25.29). Етичним ядром медіа було, є і залишиться служіння людині, творення людської спільноти на засадах солідарності, справедливості та любові, а також проголошування правди про людське життя і його остаточне сповнення в Богові.
Душпастирська інструкція Папської Комісії у справах засобів соціальної комунікації Соmmunio et Progressio також стверджує, що мас-медіа покликані служити людській гідності таким чином, щоб допомагати людям провадити добре життя і діяти як члени спільноти. Вони дають чоловікам і жінкам можливість усвідомити свою гідність, зважати на думки й почуття інших людей, розвивати почуття взаємної відповідальності, зростати в особистій свободі, поважаючи свободу інших, і в спроможності вести з ними діалог.
Від щирого серця вітаю ще раз усіх журналістів та всіх інших, хто трудися в області соціальної комунікації! Хай Господь благословить Вас здоров’ям, рясними духовними дарами та чудовим вмінням володіти пером! Бажаю Вам затишного родинного життя, поваги до ближнього та добре цінити Ваш потрібний й нелегкий труд! Бажаю Вам внутрішнього спокою та Божого світла!”
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ