Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

АТО замінять військовою операцією, - Тимчук про деокупацію Донбасу

Законопроект про реінтеграцію Донбасу передбачає перехід до "військової операції" під керівництвом Президента. Про це депутат від "Народного фронту" Дмитро Тимчук розповів на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Цензор.НЕТ.

"Чим пропонують замінити АТО? По суті - військовою операцією, якою керує не СБУ (як зараз, у режимі АТО), а оперативний штаб. Загальне керівництво оперативним штабом здійснюватиме Президент як верховний головнокомандувач, з питань оборони також керівництво здійснює Генштаб. Президент має право, як вирішувати питання використання сил і засобів ЗСУ в операції, так і залучати інші силові структури, але під загальним керівництвом військових. Усі нинішні між цивільними та військовими адміністрації або військові адміністрації в разі створення останніх також "замикаються" на оперативному штабі", - написав він.

При цьому він зазначив, що законопроект дозволяє вводити воєнний стан на розсуд Президента України.
"Однак треба розуміти, що Закон про правовий режим воєнного стану - це не інструмент використання ЗСУ, як чомусь впевнені багато хто. Воєнний стан (а він, згідно з тим же Законом, може вводитися і без стану війни, а лише в разі загрози) полегшує в певних ситуаціях забезпечення використання ЗСУ. В цілому ж він спрямований на вирішення адміністративних питань "під військових", на обмеження прав громадян і ЗМІ, тощо", - пояснив він.

Раніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що законопроект, який стосується реінтеграції Донбасу, можуть внести в Раду найближчими днями.

Цензор.НЕТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ