Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Аваков виклав свій план мирного повернення Донбасу

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пропонує вводити миротворців на окуповану територію Донбасу поетапно, - Лівий берег.

"У мене є свій план. Він називається "Тактика дрібних кроків, яким аплодують всі". Я не вважаю, що реінтегрувати можна відразу всю територію окупованого Донбасу. "Блакитних шоломів" стільки немає - на всю територію. Тому я пропоную, умовно кажучи, взяти спочатку окремо Горлівку або Новоазовський район. План такий: заходять миротворці і стають на кордоні умовного міста Горлівка або сільського Новоазовського району. Кордон з окупованою територією відразу беруть під контроль і "блакитні шоломи", і українські прикордонники. Усередину цієї повернутої в Україну території заходять органи української юстиції і проводять вибори за нашим законом", - сказав він в інтерв'ю "Українській правді".

За його словами, хто переможе на цих виборах - неважливо.

"Пофіг, хто переміг на цих виборах. Я глибоко переконаний, що на місцевих виборах там у більшості випадків оберуть когось із відверто проімперськими поглядами. Але у стратегічній перспективі це не так і важливо. Головне - сформувати перехідну адміністрацію: на основі цих нових, обраних за українським законом органів і представників державної влади України туди повинна прийти центральна влада разом з українськими поліцейськими силами", - уточнив Аваков.

Після цього, вважає міністр, Україна повинна прийняти закони про амністію і про колаборантів, а також надати спеціальний економічний статус повернутим територіям, щоб вони відновлювалися активними темпами.

"Я думаю, що люди з окупованих територій будуть обмежені в правах виборів у центральні органи влади - парламенту, президента і так далі. Але це нормальна міжнародна практика", - додав Аваков.

"Після всього цього проста людина, яку дійняло жити в резервації, починає порівнювати. Ми, зі свого боку, також порівнюємо - з умовною Горлівкою чи Новоазовським районом. Вірю-не вірю? Пішло-не пішла? І якщо "вірю", то йде другий крок - цю саму процедуру повторюємо на наступних, сусідніх, умовно, п'яти районах, на скільки вистачає сил і довіри", - зазначив міністр.

Нагадаємо, формат миротворчої місії є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію Донбасу включно з державним кордоном. Росія пропонувала тільки "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ