Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Австрія має документальний доказ причетності Сталіна і Хрущова до знищення УГКЦ

Австрійська католицька інформаційна агенція повідомила, що має у розпорядженні документ, який підтверджує причетність вищого керівництва комуністичної партії до планомірного знищення української греко-католицької церкви. Повідомила Німецька хвиля.

Йдеться про лист Микити Хрущова до Сталіна, в якому тодішній керівник компартії УРСР звітується про виконану роботу. Дослідники говорять про велику ймовірність автентичності листа.

 Якщо лист до Сталіна датовано 17 грудням 1945 року і в ньому йдеться про "проведену роботу" зі знищення церкви та створення "ініціативної групи" з уніатських священиків, то цілком ймовірно, що документ автентичний, прокоментував завідувач кафедри церковної історії УКУ доктор Олег Турій: "Я як дослідник можу припустити, що такий лист міг бути, що він є дуже правдоподібним, бо він вписується в інші відомі документи, які підтверджують причетність Хрущова і особисто Сталіна до ліквідації церкви. І добре, що документ знайшовся".

 Насправді, документальних доказів про планомірне знищення греко-католицької церкви є дуже багато, каже доктор Турій, але цей лист може стати вагомим аргументом.

 Найімовірніше, лист було нелегально скопійовано і передано представникам церкви, зважаючи на те, що українські дослідники практично не мають доступу до таємних архівів Кремля, припускає Турій.

 У прес-службі Глави Української Греко-Католицької церкви, кардинала Любомира Гузара, повідомили, що станом на четвер Блаженнійший не має у розпорядженні цього листа, але не виключає, що документ міг отримати хтось з представників церкви в Австрії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ