Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Автора гімну кримських татар матроси-більшовики розстріляли і кинули в море
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Автора гімну кримських татар матроси-більшовики розстріляли і кинули в море

23 лютого 1918 року матроси-більшовики у Севастопольській в’язниці розстріляли Номана Челебіджихана, а його тіло кинули в море.

Номан Челебіджихан – автор гімну кримськотатарського народу, один з організаторів першого Курултаю, голова уряду Кримської Народної Республіки, яка постала 1917-го року. Він став першим муфтієм мусульман Криму, Литви, Польщі та Білорусі. «У Криму дружньо живуть різні національності, мов різні квіти і троянди в одному квітнику. – говорив Челебіджихан, –  Ми хочемо з цих різних кольорів скласти букет і поставити його перед європейськими державами, і вимагати від них гарантій нейтральності і недоторканності до Кримського букету і самого Криму. Ми будемо працювати спільно на процвітання Криму. Ми закликаємо до цієї роботи всі національності незалежно від раси. Крим повинен стати нейтральною і антиімперіалістичної країною і зразковою державою».

У січні 1918-го більшовики захопили Кримський півострів, після чого тут почався червоний терор. Номана Челебіджихана заарештували у Сімферополі, а потім літаком доправили до Севастополя, де він був страчений.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ