Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Азаров не впорався з бюджетом

Анонсована на сьогодні презентація у Верховній Раді проекту Держбюджету на 2010 рік не відбудеться. Про це повідомляє видання "Дело", посилаючись на джерела в уряді. Основна причина - відсутність джерел фінансування бюджетного дефіциту, який, за прогнозами Мінфіну, становитиме близько 100 мільярдів гривень.

"Швидше за все, бюджет буде представлений у парламенті лише на наступному пленарному тижні - 27-28 квітня", - прогнозує співрозмовник видання.

Згідно з процедурою, після представлення проект бюджету повинен бути проголосований у першому читанні і відправлений на доопрацювання до профільних комітетів. Через два тижні проект держбюджету з урахуванням правок має бути проголосований у другому читанні і в цілому.

У результаті країна може отримати новий кошторис у кращому разі до середини травня.

Основні труднощі при підготовці бюджету-2010 викликали три питання: формування єдиної тарифної сітки, невизначеність ціни на російський газ і незавершені переговори з МВФ.

"Поглибленим переговорам між українським і російським прем'єрами перешкодили трагічні події в Смоленську. Саме тоді мали визначити остаточну ціну на газ", - повідомив член бюджетного комітету Верховної Ради від Партії регіонів Володимир Макеєнко. За його словами, комітет поки не має в своєму розпорядженні остаточний варіант головного кошторису країни.

У той же час його опонент з БЮТ Остап Семерак запевняє, що відсутність чіткої ціни на газ - не проблема для прийняття бюджету. "По-перше, існує контракт, підписаний з Росією на 10 років, де ціна на газ передбачена. По-друге, якщо вона все-таки буде змінена, завжди можна внести поправки у вже прийнятий закон про держбюджет", - відзначив Семерак. За словами опозиціонера, в підготовлюваному проекті документа тіньовий уряд непокоїть відсутність гарантії на виплату підвищених зарплат і пенсій бюджетникам і можлива ліквідація тарифної сітки.

У свою чергу міністр праці і соціальної політики Василь Надрага виключив можливість ліквідації тарифної сітки. "Дійсно, з тарифною сіткою є деякі питання, проте ми шукаємо механізми збереження міжтарифної різниці", - запевняє чиновник. За його словами, Міністерству праці вже вдалося досягти домовленостей з Мінфіном про те, що громадянам почнуть виплачувати кошти, які вони недоотримали в результаті прийняття закону про підвищені соціальні стандарти.

Нагадаємо, що закон про підвищення соцстандартів був прийнятий за ініціативою Партії регіонів, проте працівники бюджетної сфери не отримали належної надбавки, оскільки ці витрати не були прописані в держбюджеті на 2009 рік.

Разом з тим Надрага не зміг назвати точну суму, яка піде на ліквідацію заборгованості перед бюджетниками. "Це залежить від того, коли буде прийнятий держбюджет", - додав він.

Тайм-аут Кабмін має намір витратити на пошук коштів для покриття дефіциту. Передусім уряд буде вдаватися до улюбленого способу - запозичень на внутрішньому і зовнішньому ринках. "Тому зараз дуже важливо, чим закінчиться зустріч президента з представниками МВФ у Вашингтоні", - зазначив народний депутат від Партії регіонів Володимир Макеєнко.

Крім того, в урядових кабінетах зріє ідея ввести податок на багатство, скоротити бюрократичний апарат і підвищити акциз на тютюн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ