Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Азаров: осучаснено порядок обчислення пенсій чорнобильцям

Вчора оприлюднена і набула чинності постанова Кабінету Міністрів № 1210, яка осучаснила порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Про це повідомив Микола Азаров під час засідання Уряду 30 листопада, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Це історичне рішення. Вперше держава віддала належне тим, хто ризикуючи здоров'ям і життям брав участь у ліквідації смертельної загрози не тільки нашій країні, а всій планеті», - наголосив Микола Азаров.

Прем’єр-міністр наголосив, що представники влади консультувались з громадськими організаціями, експертами, вивчали реальні складові проблеми, розраховували бюджетні можливості, визначали, за якими напрямками в першу чергу покращити забезпечення чорнобильців і в результаті було знайдено компроміс, який відобразився в урядовій постанові.

Повідомивши про те, що Уряд суттєво підвищив розміри чорнобильських пенсій, Прем’єр-міністр зазначив, що «це важке рішення, тому що воно вимагає відволікти ресурси з інших програм».

«Можливо, через це не вдасться десь збудувати нові школи, дитячі садочки і т.ін., але ми взяли на себе відповідальність на цьому етапі зробити пріоритетом достойний рівень соціального захисту саме тих людей, які виявили відданість і самопожертву. Це повинно бути належним чином відзначено державою, і ми це зробили», - підкреслив Глава Уряду.

Цією постановою для інвалідів-ліквідаторів аварії на ЧАЕС осучаснено заробіток до 2006 року, який береться за базу розрахунку пенсійних виплат. Тобто з 1 січня 2012 року буде здійснено перерахунок пенсій. Таким чином, з 1 січня 2012 року розмір середньої реальної пенсійної виплати чорнобильцям внаслідок цього збільшиться з 1 тис. 815 грн. у 2011 році до 4 тис. 129 грн. у 2012 році або приблизно до 516 доларів. Для порівняння: це дорівнює середньому розміру пенсій у Польщі – 515 доларів і більше, ніж середня пенсія у Чехії – 447 доларів, Естонії – 424 долари, Угорщини – 401 долар, Латвії – 360 доларів, Литві – 294 долари.

Для дітей-інвалідів з числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи середня пенсійна виплата збільшиться вдвічі, - повідомив Микола Азаров . Для інвалідів з числа потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи збільшено розмір пенсійної виплати з 767 грн. в середньому за 2011 рік до 1 тис. 553 грн. для І групи. Непрацездатні особи, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, в середньому замість 1 тис. 787 грн. в 2011 році будуть отримувати 3 тис. 750 в 2012 році.

«Люди, які віддали здоров'я, щоб убезпечити життя всіх громадян, потребують належного лікування і піклування, уваги і захисту в різних життєвих ситуаціях, - наголосив Микола Азаров. - Тому з наступного року ми починаємо реалізовувати програму реконструкції та переоснащення спеціалізованих лікарень для чорнобильців, забезпечимо, безумовно, безоплатні медикаменти і краще харчування в лікарнях, створимо режим особливого сприяння ліквідаторам у таких життєвих справах, як отримання довідок, юридична допомога тощо».

Водночас Микола Азаров зазначив, що першочерговою метою Уряду залишається підвищення рівня життя для всіх громадян, адже середня пенсія в країні складає близько 1тис. 200 грн., середня зарплата – близько 2 тис. 600 грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ