Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Азаров поїхав до Москви переписувати газову угоду Тимошенко

Сьогодні, 25 березня, починається візит Прем’єр-міністра України Миколи Азарова до Москви. Там він зустрінеться зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. У центрі переговорів голів українського та російського урядів – зміна газового контракту. На думку експертів, українському прем’єрові буде складно досягти порозуміння. Про це повідомило радіо "Свобода".

 

За словами Миколи Азарова, необґрунтовано високі ціни на газ для України створюють великі проблеми для економіки. Саме тому це питання буде на першому місці під час зустрічі прем’єрів України та Росії.

«Ми розраховуємо на те, що взаємовигідний проект угоди буде розроблено, і ми спільно його реалізовуватимемо, – цитує слова Миколи Азарова прес-служба Кабінету Міністрів. – Ми, безумовно, маємо знайти компромісне рішення».

Натомість перший заступник голови парламентського комітету з міжнародних зв’язків Тарас Чорновіл вважає, що знайти порозуміння голові українського уряду буде складно.

«Найголовніше, в чому будуть вимагати від України поступок, – це форма консорціуму. Основний варіант російської вимоги буде в тому, що в управління на певний термін має бути передана вся українська труба, але без права приватизації. Здається, що кінцевих рішень впродовж завтрашнього дня ухвалено не буде. Ні щодо консорціуму, ні щодо ціни на газ», – каже Тарас Чорновіл.

Напередодні газові переговори в Москві розпочав міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Проте експерти їх оцінюють як невдалі. Зокрема, Україні нагадали, що вона не добирає обумовлені контрактом обсяги газу.

Перед від’їздом Микола Азаров назвав спекуляцією розмови про відчуження української газотранспортної системи. Проте керівник енергетичних програм центру імені Разумкова Володимир Саприкін зазначає, що Україна, якщо бажає досягти успіху, має піти на серйозні поступки.

«Росія є досить складним переговірником, – каже експерт. – Сьогоднішній контракт про постачання газу і про транзит її повністю задовольняє. Отже, українська сторона має щось запропонувати таке, від чого російська не могла б відмовитись. Хоча для значнних європейських енергетичних компаній «Газпром» зменшив ціну на 15 відсотків».

На думку експертів, багато питань, які б могли вплинути на успіх переговорів, не належать до сфери енергетики. Зокрема, йдеться про питання базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі, вступ України до митного союзу кількох країн СНД.

Проте такі питання мають вирішуватися на рівні голів держав та проходити через парламент. За таких умов ініційовані Україною газові переговори обіцяють бути складними та довготривалими.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ