Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Азаров: Україна може обійтися без кредиту МВФ, але ми налаштовані на співпрацю

Голова українського уряду Микола Азаров упевнений, що країна може обійтися без кредиту Міжнародного валютного фонду, проте Київ налаштований на продовження співпраці з Фондом.

"Чи обійдемося ми без кредиту МВФ? Та в мене немає ніяких сумнівів у тому, що обійдемося. У мене таких самих сумнівів не було і у 2011 році, і ми цей рік прожили. Але ми налаштовані на співпрацю з МВФ, налаштовані на реалізацію програм співробітництва. Ми будемо все робити для того, щоб ця програма запрацювала"- сказав він, повідомляє Кореспондент.

Причому чиновник пояснив, що Україна має намір і далі співпрацювати з МВФ, оскільки це найдешевші на ринку гроші. "Нам із вами ще гасити той кредит, який наші попередники взяли у 2008-2009 роках"- додав він.

Водночас Азаров заявив, що уряд України підготував цілу низку пропозицій Міжнародного валютного фонду, які підтверджують збалансованість фінансово-бюджетної політики у 2012 році.

"Переговори лише починаються. Я налаштований рухатися позитивно", - сказав він, зазначивши, що Україні поступово вдається доводити справедливість своєї позиції щодо недоцільності заходів, що ведуть до істотного скорочення внутрішнього споживання.

Він підкреслив, що "нарешті навіть у середовищі МВФ стало прокидатися здорове судження, що все має бути збалансовано".

Зростаюча ціна російського газу, від якого серйозно залежить майже вся українська промисловість, створює серйозні економічні труднощі уряду Миколи Азарова, - розрахунки за газ істотно погіршують платіжний баланс країни.

У кризовий час Україна намагається відновити з МВФ багатомільярдну програму за угодою про надання кредитів за програмоюstand-by. Однак Фонд вимагає від влади виконання низки непопулярних реформ, у тому числі підвищення цін на газ для населення заради скорочення дефіциту бюджету НАК Нафтогаз.

Кабмін запевняє, що незабаром домовиться із РФ про зниження цін на газ, і від зростання тарифів можна буде відмовитися. Зі свого боку, МВФ зробив паузу у переговорах з Україною. Влада також вважає, що у кредиті Фонду немає гострої необхідності, але надання позики поверне інвесторів у країну. Експерти скептично оцінюють можливість отримання Україною нового траншу МВФ.

18 листопада експерти Міжнародного валютного фонду констатували брак в Україні відповідального керівництва для ефективної співпраці.

Як повідомлялося, виплати України Міжнародному валютному фонду у 2012 році повинні скласти $ 3,719 млрд.

24 січня українська делегація вирушить до Вашингтона для зустрічі з керівництвом Міжнародного валютного фонду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ