Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Найстрашніший спогад Скнилівської трагедії - чоловік у військовій формі, який тримає у руках дві дитячі голови

Львів'янка Юліяна Гук, якій на момент Скнилівської трагедії було 9 років, була на летовищі в той день. Юліяна поділилась із Гал-інфо страшними спогадами, які щороку у цей день виринають у пам'яті.

УНН

"Я тоді була із старшою сестрою. Ми прийшли подивитись на шоу, бо відпочивали влітку у селі (с. Скнилів, - ред.). Трагедія сталась десь за 100 метрів від нас.

Я погано пам'ятаю усі події, бо була ще мала. Однак закарбувались у пам'яті момент, коли навколо дуже багато крові і повсюди розкидані частини людських тіл. І наймоторошніший момент, коли я побачила чоловіка у військовій формі, який тримав у руках дві дитячі голови", - поділилась Юліяна.

"Я відчувала страх. Та й досі, коли згадую про ті події, стає страшно.

Коли впав літак, ми з сестрою почали втікати у бік до виходу. Був страшний хаос серед людей. Я не пам'ятаю, як я опинилась вдома", - сказала дівчина.

"Зі слів мого дядька, коли він почув, що сталось, то одразу ж сів у машину та приїхав на летовище. Людей не пускали, все було загороджено, але він перескочив через паркан і побіг мене шукати. Я була тоді у футболці жовтого кольору, дядько побачив мертву дитину також у жовтій футболці. Тоді він молив Бога, щоб то була не я.

Дуже страшний день, важко про це говорити", - додала Юліяна.

Нагадаємо, сьогодні, 27 липня, минає 15-а річниця страшної авіакатастрофи, яка сталась на військовому летовищі «Скнилів». 

Тоді внаслідок падіння винищувача Су-27УБ у натовп глядачів, загинуло 77 осіб (серед них – 28 дітей) і постраждало близько 250 людей. За кількістю загиблих ця подія вважається найбільшою катастрофою в історії авіаційних свят.

За інформацією видання Радіо Свобода, головною причиною трагедії називають "відхилення екіпажу від пілотного завдання та помилку у пілотуванні". 

Пілот Володимир Топонар був засуджений до 14 років ув'язнення та штраф у розмірі 4,2 млн грн. Керівнику польотів Юрію Яцюку та заступнику командира авіакорпусу Анатолію Третьякову присудили по 6 років тюрми та штрафу по 700 тис. грн. Другий пілот Юрій Єгоров був засуджений до 8 років, але був амністований через 2,5 роки, також чоловік мав сплатити штраф - 2,4 млн. грн. 

На фото Володимир Топонар (ліворуч), Юрій Яцюк (центр) і Анатолій Третьяков під час судового засідання у справі трагедії на авіашоу. ФОТО: Радіо Свобода

Жоден фігурант справи не визнав своєї вини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ