Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Бах по-польськи: органіст Ґедимін Ґруббa зіграє сольний концерт у Львові

Він має найбільшу кількість концертів серед органістів у Польщі, за 20 років зіграв 1500 речиталей по всьому світу, а 28 березня матиме ще один – у Львівському органному залі.

Ґедимін Ґрубба народився 1981 року в місті Ґданськ, де і розпочав свою музичну кар’єру. У віці п’яти років вступив у музичну школу по класу фортепіано. Згодом опанував кларнет у музичному училищі міста Сопот.  Після завершення училища продовжив навчання в школі ім. Фридерика Шопена, там він ближче познайомився з органом. З юності Ґедимін активно гастролює. З концертами він об’їздив усю Європу (Австрія, Чехія, Данія, Фінляндія, Естонія, Німеччина, Угорщина, Ірландія, Італія і багато інших), та навіть інші континенти: Південну та Північну  Америки, Південну Африку, Азію, Австралію, Нову Зеландію. Щорічно музикант дає понад сто концертів у всьому світі не тільки сольно, а й у складі камерного оркестру.

Лауреат багатьох органних конкурсів та фестивалей у минулому, сьогодні Ґедимін Ґрубба бере в них участь уже у ролі члена журі. Він також відомий як композитор. Саме йому 2011 року довірили написання спеціального твіру з нагоди беатифікації та канонізації Івана Павла II. Ця музика була написана як дарунок від молодих музикантів з Гданська для Папи, який народився в Польщі.

Свою любов до органу виконавець пояснює тим, що це інструмент, який володіє широким спектром можливостей і невимовним багатством тембру. Ґедимін намагається популяризувати органну музику: започаткував фундацію ім. Габріеля Фаре, що проводить фестивалі та концерти по всій Польщі, працює органістом у ґданських соборах, проводить уроки та майстер-класи по всьому світу, записує диски.

Але, звісно ж, жоден запис не зможе зрівнятись із живим звучанням інструменту, яке 28 березня можна буде почути у Львівському органному залі в рамках III Міжнародного фестивалю камерної та органної музики. Ґедимін Ґрубба гратиме твори Йоганна Себастьяна Баха. За словами маестро, музика тих давніх століть захоплює його своєю високою інтелектуальністю і вишуканою риторикою.

Діана Коломоєць

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ