Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Балога просить Бойка підвищити рівень пожежної безпеки на АЕС

Міністр надзвичайних ситуацій просить Міністра енергетики та вугільної промисловості особисто втрутитися в ситуацію із забезпеченням пожежної безпеки на діючих атомних електростанціях України. Про це йдеться в листі Віктора Балоги до Юрія Бойка, повідомляє прес-служба МНС України.

Як зазначається в документі, МНС в порядку здійснення функцій державного нагляду за додержанням та виконанням вимог у сфері пожежної безпеки ДП НАЕК "Енергоатом" встановило, що досі залишаються нереалізованими протипожежні заходи, передбачені Програмою першочергових заходів щодо підвищення безпеки АЕС України до 2005 року включно, хоча ця програма була завершена і набула чинності Концепція підвищення безпеки діючих енергоблоків атомних електростанцій.

Крім того, під час розробки Концепції, "Енергоатом" виключив протипожежні заходи з переліку організаційно-технічних та зарахував їх до менш пріоритетних. При цьому не була розроблена нова галузева Програма із забезпечення пожежної безпеки з урахуванням позитивного світового досвіду, діючих норм, правил, стандартів та рекомендацій МАГАТЕ.

А оскільки протипожежні заходи не увійшли до Концепції, тому кошти на їх реалізацію виділялися за залишковим принципом.

«Починаючи з 2005 року і до сьогодні на АЕС України залишається незадовільним стан виконання заходів, пов’язаних із підвищенням рівня пожежної безпеки, та приведення протипожежного захисту діючих енергоблоків АЕС у відповідність з вимогами МАГАТЕ, Загального положення безпеки атомних станцій, Правил пожежної безпеки в Україні, Правил пожежної безпеки при експлуатації атомних станцій, протипожежних норм проектування атомних електростанцій з водо-водяними енергетичними реакторами», - наголошує Віктор Балога.

Так, з 15 діючих енергоблоків АЕС лише на 7-ми перші приміщення з електронною та електричною апаратурою обладнано системами газового пожежогасіння. Замінено лише 19 з 45 систем автоматичної пожежної сигналізації каналів систем безпеки енергоблоків, хоча цю роботу планувалося завершити до кінця 2010 року. Лише на 3 енергоблоках впроваджені системи протидимного захисту приміщень та шляхів евакуації, які не мають зв’язків із зовнішнім середовищем. Крім того, незрушним залишається стан реалізації протипожежних заходів на Запорізькій та Южно-Українській АЕС.

Зважаючи на вищевикладене, Міністр МНС просить Міністра енергетики та вугільної промисловості розв’язати зазначені проблеми пожежної безпеки на АЕС України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ