Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Банкіри вимагають відставки Арбузова

Асоціація українських банків виступає за відставку керівництва Національного банку. Про це на прес-конференції повідомив президент АУБ Олександр Сугоняко.

З його слів, асоціація звернулася до президента, голови Верховної Ради, народних депутатів, членів Ради НБУ з аналізом діяльності Нацбанку в монетарній і регуляторній політиці за 2011 рік.

За даними президента АУБ, стратегічні помилки у фінансовій, монетарній і банківській сферах, допущені попередньою владою й банками, як і пропозиції АУБ щодо їх подолання не було враховано в подальшій державній політиці, а робота нового керівництва НБУ характеризується заниженням рівня професіоналізму.

Експертами АУБ було проаналізовано діяльність НБУ у вказаних сферах протягом 2011 року й виявлено, що розвиток національного господарства, кредитування вітчизняного виробника й сприяння поліпшенню платіжного балансу - все це практично було поза полем зору керівництва НБУ.

«У монетарній політиці, затискаючи ліквідність із метою поточного втримання обмінного курсу й інфляції, НБУ втратив почуття міри, що завдало відчутного удару по економіці й банківській галузі, зокрема, негативно позначилося на ліквідності, процентних ставках за депозитами і кредитами і на обсягах кредитування, і відповідно призвело до вповільнення економічного зростання наприкінці 2011 року», - підкреслив Сугоняко.

Також, за даними експертів АУБ, триває неадекватне сприйняття НБУ місця й ролі національного капіталу в банківській галузі, що зокрема виявилося в постійному адміністративному тиску з боку регулятора на найбільш чисельну і водночас найменш уразливу до кризових явищ частину банківської системи України - малі й середні банки з українським капіталом.

З огляду на це, Асоціація українських банків порушує питання про непрофесіоналізм діючого керівництва НБУ й необхідність його відставки.

Нагадаємо, Верховна Рада призначила главою Національного банку Сергія Арбузова наприкінці грудня 2010 року.

Тиждень

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ