Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Батюшка, то не ваша церква, а наша»: як на Волині не впустили єрископа УПЦ МП

У селі Красноволя Маневицького району парафіяни перейшли в Православну церкву України, але без священика. Настоятель Свято-Михайлівського храму Андрій Геналюк не підтримав переходу.

Про це йдеться в сюжеті «12 каналу», передає volyn24.com.

Громада села Красноволя, що у Маневицькому районі, проголосувала за зміну конфесії. На початку січня прихожани Свято-Михайлівського храму провели збори, на яких більшість підтримала перехід з Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України. «За» проголосували 486 дорослих громадян із п’ятисот учасників зборів.

На Волині громада села не допустила в храм єпископа УПЦ МП

Настоятель храму отець Андрій не підтримав переходу до ПЦУ. Хоча красноволівці просили священика змінити рішення.

У неділю, 13 січня, селяни зустріли священика під дверима храму колядками та запевнили, що служба відбудеться лише після згоди настоятеля перейти до ПЦУ. Прихожани розділились на дві групи: одні проти, інші – за.

«Хороший батюшка, ми проти нічого не маємо. Хочемо, щоб він з нами залишився. А він проти. Він не хоче переходити до української церкви», – каже прихожанка Ірина.

Згодом на подвір’я церкви з’їхалися настоятелі храмів із сусідніх сіл і сам владика Нафанаїл, єпископ Волинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. Нафанаїл та його прибічники намагались переконати громаду не переходити у Православну церкву України. Але більшість стояла на своєму. 

Сільський голова Красноволі Федір Світач розповів, що розмови стосовно конфесії храму розпочалися наприкінці грудня минулого року.

«Рішення громади було зібрати підписи. Зібрали підписи, до мене як до очільника прийшли: яку я церкву підтримую. Особисто моя думка: Православна церква України і рішення громади. Я зобов'язаний підтримувати рішення громади, бо я обраний громадою», – каже сільський голова.

Після тривалої дискусії прихожани та представники духовенства дійшли спільного рішення: змінити настоятеля храму.

«Його не виганяють, хоче – хай переходить і хай буде з нами. Ніхто його не виганяє, а як не хоче – ну то друге діло», – каже прихожанка Катерина

Отець Андрій служить у цьому храмі тринадцять років. На таке рішення громади відреагував спокійно, адже ще до цих зборів знав про наміри громади перейти в ПЦУ. Втім, мав надію на продовження служіння зі своєю невеликою (близько двадцяти людей) громадою.

Опісля люди зайшли до церкви, де благочинний ПЦУ Андрій Закидальськийвідслужив молебень. Настоятеля Свято-Михайлівського храму призначать впродовж тижня.

Більше про це – у сюжеті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ