Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Бензин «перевалив» за 9 грн

1 лютого до вечора бензин подолав психологічну планку в 9 грн за літр. На деяких заправках у Донецьку його відпускали навіть по 9,20 грн. В інших регіонах вартість літра А- 95 наближається до 9 грн. Так, в Києві 8,72 - 8,80, у Харкові та Львові - 8,60 - 8,80, в Криму - до 8,90. Найдешевший бензин у Чернівецькій області - 8,25 грн/л.

Як повідомило джерело в Кабміні, днями досягнута домовленість між трейдерами та урядом, що до середини лютого А-95 не буде дорожче 9 грн. Президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів Україна» Леонід Косянчук стверджує, що така ціна - збиток для бензоколонок, тому що розрахунки самих чиновників показують 9,30 - 9,40 грн за літр А-95 до середини лютого і близько 8,40 грн на ДТ. Проте нагнітати ситуацію ніхто не зацікавлений, тому учасники ринку ведуть діалог з урядом з приводу стабілізації цін.

Директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн прогнозує, що трейдери зможуть виконати домовленість з Кабміном, і до середини лютого на АЗС вище 9 грн за літр А-95 не буде. Але подальшого подорожчання уникнути не вдасться. «Збіглося два несприятливих чинника - майже 20%-не за останні місяці зростання світових цін на нафту і збільшення з січня в Україну акцизу на бензин приблизно на 50 коп./л», - говорить Куюн.

Як будуть розвиватися події далі, багато в чому залежить від цін на нафту (через революцію в Єгипті барель її різко подорожчав: з $ 95 до $ 105) і від того, чи запровадить наш уряд з березня-квітня мита на імпортні нафтопродукти (130 євро на тонну бензину і 80 євро на тонну дизпалива) для захисту наших виробників. Якщо це станеться, імпортний А-95 подорожчає до 10,5-10,7 грн/л, а дизпаливо - з 8,40 до 9,30 грн/л. Скільки коштуватиме наш бензин? Швидше за все, дешевше, але не набагато (30-40 коп/л), стверджує Куюн. За його словами, вітчизняні НПЗ зможуть забезпечити паливом лише 70% ринку, тому від імпорту нікуди не дітися. Значить, до його ціни і будуть підтягуватися українські бензин і дизель, даючи знижку на гіршу якість, повідомляє Сегодня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ