Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Берестяні грамоти Звенигорода: приватні листи, боргові розписки та запрошення в гості
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Берестяні грамоти Звенигорода: приватні листи, боргові розписки та запрошення в гості

У липні цього року виповнюється 30 років відтоді, як в Звенигороді, під час археологічних досліджень, знайшли Берестяну грамоту ХІІ століття - текст, написаний на березовій корі. Про це йдеться у повідомленні Історико-культурний парк "Древній Звенигород".
Фото - Історико-культурний парк "Древній Звенигород"

В Україні повноцінні берестяні грамоти були виявлені лише на Львівщині – у Звенигороді та Буську. Найбільше ж відомих походить з Новгорода. Берестяні грамоти є чудовими пам’ятками писемності XI–XV ст.

Це своєрідні месенджи, які використовували майже 1000 років тому. До виявлення берестяних грамот учені думали, що на Руси вміли писати тільки священники та бояри. А виявляється ні, люди переписувалися між собою.

Більшість знайдених грамот - це приватні листи, боргові розписки, запрошення в гості. Короткі листи по 20—50 слів дряпали на внутрішньому боці березової кори. Одержувачі зазвичай відразу їх викидали. Часто — розривали задля збереження таємниці листування. 

Звенигородська берестяна грамота – це фактично фінансова претензія. На ній зафіксовано лист вдови одного купця до його партнера. Йшлося про те, що цей партнер заборгував гроші і тепер має їх повернути дружині покійного. Найбільша цінність цієї грамоти у тому, що ми маємо зразок тогочасного письма і фактично можемо відтворити, як говорили 900 років тому!

До речі, на аватарці історико-культурного парку “Древній Звенигород” використано шрифт, який розроблений саме на основі письма в берестяній грамоті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ