Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Без київського стадіону Україна не зможе проводити Євро-2012, - Платіні

Стадіон у Києві буде добудований вчасно, і нинішні затримки не вплинуть на проведення Євро-2012, кажуть українські урядовці та експерти. Так вони відреагували на заяву президента УЄФА Мішеля Платіні, зроблену в понеділок, про те, що без київського стадіону Україна не зможе проводити чемпіонату. Водночас більшість фахівців визнають ці побоювання цілком обґрунтованими. Про це повідомило Радіо Свобода

 

Для проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році Україна має добудувати стадіони у Києві, Львові та Харкові. Сьогоднішнє відставання від графіку на київському будівельному майданчику загрожує проведенню чемпіонату, про це заявив 29 березня в Брюсселі президент УЄФА Мішель Платіні.

«Я стурбований, оскільки ми поклалися на країну, на її владу. І я особисто за 10 днів їду до України, щоб зустрітися з новим Президентом та урядом і отримати додаткові гарантії. Я стурбований, оскільки будівництво стадіону в Києві не зрушене з мертвої точки», – сказав очільник УЄФА.

Платіні наголосив, що без стадіону в Києві Євро-2012 не зможе відбутися. Проте він додав, що довіряє Україні, а отже в УЄФА немає плану «б», на випадок, якщо Україна не впорається з підготовкою до чемпіонату.

Загроза, озвучена очільником УЄФА є цілком реальною, говорить керівник управління інформаційної політики Федерації футболу України Сергій Васильєв.

«Ми підтверджуємо те, що сказав пан Платіні. УЄФА є власником чемпіонату. Отже, якщо приймаюча сторона чемпіонату, на думку УЄФА не справляється з ключовими питаннями, від яких залежить проведення чемпіонату в тій чи іншій країні, то ця організація може ухвалювати будь-яке рішення, яке вважає за потрібне», – зауважив Васильєв.

Проблеми з будівництвом українських стадіонів визнав і міністр сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін в інтерв’ю Радіо Свобода. Проте він переконаний, що чемпіонат Європи з футболу не опиниться через них під загрозою.

«Дійсно, викликає побоювання ситуація, яка склалася в Україні, не лише із НСК Олімпійський, але й Львівського (стадіону) теж. Уряд вживає всіх заходів для того, щоб слова Платіні не стали реальністю. Ми чекаємо його приїзду, й покажемо, які зрушення відбулися», – сказав міністр. 

Учора, 30 березня, відбулася нарада з підготовки до Євро-2012 у Львові, за її підсумками директор турніру в Україні Маркіян Лубківський заявив, що ситуація є критичною, оскільки будівництво львівського стадіону не велося більшу частину минулого року.

Постійні нагадування про те, що чемпіонат в Україні може не відбутися, є радше стимулом для української влади, а не реальною загрозою, пояснює експерт із підготовки України до Євро-2012 Андрій Капустін.

«Платіні просто дав черговий сигнал українським урядовцям, щоб вони ворушилися. Єдине, що може бути,  це те, що право на участь в чемпіонаті втратять по одному місту Польщі та України, це Львів та Вроцлав. Але на перебіг змагань це не вплине», – вважає Андрій Капустін.

Загалом експерти визнають, що за умови активізації будівництва Україна ще має час, щоб закінчити київський та львівський стадіони до чемпіонату.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ