Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Безкоштовні курси з української мови: де знайти?

​Організація мережі безкоштовних курсів української мови в умовах стрімкого зростання попиту на її опанування - серед важливих завдань як для держави, місцевого самоврядування, так і кожного громадянина.

“На початку червня я вкотре звернувся до начальників обласних військових адміністрацій щодо необхідності створити додаткові можливості для опанування державної мови мешканцями області, внутрішньо переміщеними особами”, - нагадав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Сьогодні чимало таких курсів організовано в західних областях України для переселенців із зон бойових дій, однак результативність роботи щодо сприяння опануванню державної мови залежить і від активності місцевої влади, залученості до цієї роботи громад, відповідальності її лідерів”, - наголосив він. 

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови, систематизуючи украй важливий мовний рух, пропонує інформацію щодо можливості вивчення української мови в Тернопільській області, яка, до слова, однією з перших після початку повномасштабного вторгнення росії виступила з ініціативою організації таких курсів. 

В області, за інформацією Тернопільської ОВА, проводиться системна робота щодо створення додаткових можливостей для опанування державної мови внутрішньо переміщеними особами та жителями краю. Для внутрішньо переміщених осіб різних вікових категорій організовано безкоштовні курси, розмовні клуби та реалізовуються навчальні проєкти з метою підвищення рівня володіння українською мовою (говоріння, читання, письмо, слухання). Для дітей дошкільного віку та для дорослих очно й онлайн організовано навчання на платформі сервісу Google Meet, для учнів шкільного віку – індивідуальні консультації. Крім того, на запити місцевих органів управління освітою та центрів професійного розвитку педагогічних працівників постійно надається науково-методична допомога з питань організації курсів підвищення рівня володіння українською мовою для внутрішньо переміщених осіб.

Щотижневу оновлену інформацію про безкоштовні курси, розмовні клуби, інтернет-ресурси для опанування та підвищення рівня володіння українською мовою можна знайти на сайті Уповноваженого.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ