Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Безповоротно на площі Ринок абсолютно нічого не втрачено — Володимир Швець

Безповоротно на площі Ринок абсолютно нічого не втрачено — переконаний директор інституту «Західпроектреставрація» Володимир Швець, про це він заявив «Гал-info».
 «Сьогодні лунає дуже багато критики щодо реставрації площі Ринок. Звичайно, кожен має право на свою думку і критика є потрібною, але коли форма та інтенсивність критики не відповідають дійсним порушенням,  втрачається конструктив і ми бачимо тільки огульні речі, то це недобре. Отож і виникають припущення, що акції протесту носять замовний характер, хоча це насправді не настільки суттєво. Громадські організації заявляють, що все вкрай погано, а міська влада говорить, що все дуже добре. Насправді ж правда посередині. Давайте будемо виходити з простого критерію, що ми знищили і до чого вже не можна повернутися після реставрації площі Ринок. Я вважаю, що безповоротно на площі Ринок абсолютно нічого не втрачено, хіба що сухі дерева, які  зрізали, але це треба було зробити. Втім, є й інше питання: наскільки фахово ми провели реставрацію. Так, викладка бруківки в рідкий цементовий розчин, звичайно, була неправильною, але зважаючи на те, що бруківка стара, я думаю, що цю помилку ніхто не робив навмисне, просто ремонтники намагалися її зберегти. Однак з часом, через дощі та сніг, цемент облетить природно, а якщо ні, його можна просто відчистити і не треба робити з цього такого скандалу. Велике незадоволення викликало мощення трамвайної колії, але дискусії щодо того, чи доцільно у Львові класти широкоплощинні трамвайні плити, між фахівцями тривають вже майже 10 років, просто треба було із самого початку до них залучати громадськість та журналістів, щоб люди знали про проблеми, які з цим пов’язані, — говорить Володимир Швець. — Критика протестувальників є справедливою в тому, що справді не всі роботи погоджено. Однак в більшості випадків це зумовлено небажанням Києва брати на себе вину за скандали, які відбуваються у Львові, а не застереженнями щодо самих проектів. Тобто на центральному рівні вимагають - ви спочатку все узгодьте в себе на місці, щоб не було ніяких протестів, а ми потім погодимо».
 Нагадаємо, сьогодні, 11 вересня, під час брифінгу заступник міського голови з питань архітектури та містобудування Андрій Павлів заявив, що голова Нацради з питань культури і духовності при Президентові України Микола Жулинський вважає акції протесту щодо реставрації площі Ринок замовними.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ