Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Білорусь заборонила у себе показ фільму «Катинь» Анджея Вайди

Білорусь вирішила утриматися від жалоби. 11 квітня, в день скорботи за загиблими під Смоленськом польської делегації, білоруська цензура не пропустила в ефір спірний фільм Анджея Вайди «Катинь».

Задумана багато років тому «Катинь» є розповіддю про долю 22 тисяч польських офіцерів і їх сімей, які під час Другої світової війни були захоплені в радянський полон і в 1940 році розстріляні співробітниками НКВС, 4,4 тисячі з яких - у Катинському лісі. Радянські пропагандисти тоді приховали правду про те, що трапилося, і Катинь стала незагоєною раною у відносинах між Росією і Польщею.

Нагадаємо, що спершу російська влада і телебачення теж дуже скептично поставилися до "Катині". І хоча жорстка картина поляка Вайди в 2008 році була номінована на премію "Оскар", в Росії до квітня цього року її показували лише двічі - і то в столичному Будинку кіно та в Центральному будинку літераторів. На початку місяця фільм, який викликав бурю обговорень, все ж таки показали на ТБ, але далеко не на найпопулярнішому телеканалі "Культура".

Проте в неділю, після трагічної смерті президента Леха Качинського і всієї польської делегації, яка прилетіла на пам'ятні заходи під Смоленськом, було прийнято рішення показати "Катинь" у прайм-тайм телеканалу "Росія 1".

"Ми не планували показувати його, тому що це спірний фільм, - заявила офіційний представник телеканалу, - але ми показуємо його на знак співчуття до поляків у зв'язку з трагедією".

Цей же канал мовить і на Білорусь, але місцева цензура вирішила кілька підкоригувати сітку мовлення. Телеведучий "Вістей" Євген Ревенко оголосив глядачам, що після випуску новин буде показана кінострічка Анджея Вайди, проте білорусам замість фільму показали розважальне шоу "Танці з зірками".

Варто додати, що серед розстріляних в Катині офіцерів було багато білорусів. Тим не менше Білорусь стала єдиною країною-сусідкою Польщі, влада якої офіційно не оголосила День національного трауру. На всіх каналах йшли розважальні шоу, комедії, концерти, передає NEWSru.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ