Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Понад 20% харчоблоків шкіл Львівщини працюють з порушеннями

У березні-квітні 2025 року фахівці Держпродспоживслужби Львівської області спільно з представниками відділів освіти провели перевірки 690 шкільних харчоблоків, виявивши порушення гігієнічних вимог у 21,7% закладів.

На Львівщині триває реалізація "Програми реформування системи шкільного харчування на 2024–2027 роки", розробленої на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року". У межах цієї програми, протягом березня-квітня 2025 року, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області спільно з представниками відділів освіти провели комісійні обстеження 690 закладів загальної середньої освіти, де функціонують харчоблоки.

За результатами перевірок, у 150 випадках, що становить 21,7% від загальної кількості обстежених закладів, виявлено порушення гігієнічних вимог до приміщень та обладнання харчоблоків. Найбільшу кількість порушень зафіксовано у Львівському (44), Дрогобицькому (29) та Самбірському (26) районах, а також у місті Львові (30). Крім того, у 38 їдальнях (5,8%) не було впроваджено процедури, засновані на принципах системи НАССР, зокрема у Львівському (20) та Шептицькому (17) районах.

У закладах Львівщини застосовуються різні моделі організації шкільного харчування. Найбільш поширеною є поєднання аутсорсингу з використанням базових кухонь, що впроваджено у 498 школах. Кейтерингові послуги використовують 125 закладів, а 23 школи функціонують як опорні кухні. У 44 школах харчування обмежене лише буфетною продукцією. Щодо варіантів подачі страв, у 613 їдальнях діє стандартне меню, тоді як у 33 навчальних закладах учням пропонується вибір з двох-трьох видів меню.

Важливим аспектом контролю за якістю харчування є наявність медичних сестер, які відповідають за організацію харчування. Проте лише у 417 закладах (60,4%) передбачені такі посади. Протягом січня-квітня 2025 року фахівці Держпродспоживслужби Львівщини також розглянули 168 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 147 (87,5%), а також 80 меню для закладів дошкільної освіти, з яких погоджено 77 (96,2%). Серед основних причин відмов у погодженні меню були: невідповідність частоті включення продуктів, розрахунковим показникам та виходам страв, одноманітність страв, порушення маси порцій, невідповідність енергетичної цінності раціону та відсутність певних груп продуктів згідно з нормами.

За результатами обстежень, Держпродспоживслужба надала рекомендації щодо необхідності проведення ремонтів харчоблоків, забезпечення закладів сучасним технологічним обладнанням, облаштування виробничих зон, впровадження системи НАССР та додаткового навчання персоналу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ