Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Більше половини українських заробітчан готові залишитися в Польщі надовго

Більшість громадян України, які приїжджають до Польщі на роботу, позитивно оцінюють місцевий ринок праці і налаштовані залишитися в країні на більш довгий термін. Про це свідчать результати дослідження агентства з працевлаштування East West Link.

«Польща стала для українців провідним ринком праці серед усіх держав Європейського Союзу. На це впливають ліберальні процедури легалізації перебування і роботи, географічна і культурна близькість, а також порівняно великий кадровий потенціал України», — наголошується в дослідженні.

EWL повідомив, що 86% опитаних українських працівників позитивно оцінюють ситуацію на польському ринку праці і 65% висловлюють бажання залишитися в Польщі на довгий час.

Агентство звернуло увагу, що останні статистичні дані підтверджують зменшення кількості заявок на працевлаштування іноземців (серед яких понад 90% українців), які дозволяють працювати протягом шести місяців кожного року, на тлі збільшення кількості дозволів на роботу, з якими можна працювати тривалий термін.

За даними агентства, кількість виданих таких офіційних дозволів у цьому році для українців може зрости навіть на 60%.

EWL зазначає, що громадяни України найчастіше приїжджають до Польщі на тимчасові заробітки, додавши, що серед причин приїзду опитані також називали можливості кращого професійного зростання і особиста ситуація.

Українці, за даними агентства, найчастіше працюють у Польщі у виробничому секторі, гастрономії, готельному бізнесі, будівництві і шукають в першу чергу роботу на посадах спеціаліста (36%) і нижчому щаблі (30%).

За першу половину цього року польські працедавці зареєстрували для громадян України 150 тис. заявок на роботу. З середини 2007 року, коли була введена ця спрощена система працевлаштування, українці в цілому отримали від поляків близько 750 тис. заявок на роботу.

За даними експертів, за межами 45-мільйонної України на заробітках можуть знаходитися близько 5 млн українців, більша частина з яких працює у державах Євросоюзу та Росії.

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ