Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Більшість львів’ян позитивно сприймають закон про обмеження тютюнопаління в громадських місцях

Від сьогодні вступає в дію Закон України “Про заходи щодо попередження і зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я  населення”  згідно якого буде куріння в громадських місцях буде обмежено певними зонами. “Гал- info” провело опитування з цього приводу.

 

Андрій Стецьків депутат Львівської міської ради:
“Так я помітив, що Закон України “Про заходи щодо попередження і зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я  населення” частково застосовується в закладах громадського харчування. Проте я вважаю, що більш суттєво було б це впроваджувати в громадських установах. Якщо вводити обмеження щодо куріння, то потрібно облаштувати  спеціально відведені для кімнати, де будуть витяжки. А то тепер кімнатою для куріння у міськраді стали туалети, а їх відвідують також некурці. В Львівській міській раді це обмеження діє давно, проте там досі не обладнали кімнату для куріння, а місце для визначено в туалеті. Я вважаю, що в туалеті треба робити інші речі і аж ніяк не курити!”

Петро Адамик власник ресторану “Шекспір”:
“Ми знали про цей закон давно і передбачили зону для некурців від початку роботи ресторану. Я хоча сам курю до цього ставлюся дуже позитивно, оскільки пасивне куріння є шкідливіше за активне. Коли я був за кордоном, то побачив, що там такі закони діють давно і за їх порушення передбачені значні штрафи. Проте там є спеціально відведені кімнати для курців, тому я не відчув жодного дискомфорту. Я не хочу втратити клієнтів курців, але також потрібно виконувати норми закону.”

Директор ресторану Кузь Софія, директор ресторану “Тарон”:
“Я краще буду ігнорувати цей закон, чим обмежувати наших відвідувачів. Штраф становить від 17 грн до 120 грн, тому мені дешевше заплатити штраф. Це несерйозно. Більшість наших  клієнтів курять, тому ми орієнтуємося на людей, які курять. Думаю, що тепер потрібно прийняти  закон, який захищатиме права курців.”

Орест Данчеський  активіст ГК “Проти куріння”:
“Звичайно я схвалюю цей закон. Оскільки завжди був проти тютюнопаління і активно з ним боровся. Сам я в дитинстві пробував курити, але  це продовжувалось  десь з півроку. Тому я вважаю закономірним. Щоб для людей, які курять повинні бути спеціально відведені місця.” 

Дмитро Квіт Головний лікар Львівської міської дитячої лікарні:
“Я дуже позитивно  ставлюся до цього закону, оскільки вважаю, навіть якщо людина отруюює себе нікотином це не дає їй право отруювати навколишніх. Курці повинні поважати права оточуючих! Ми завжди намагаємося стати на місце тих кого ми обмежуємо, проте, якщо поважаємо  право курця на куріння, то потрібно поважати  право  некурців на здоров’я.”

Роман Кошовий, львів’янин:
“Я сам не палю, тому до цього закону ставлюся дуже позитивно. Я  бережу своє здоров’я і не хочу бути пасивним курцем. Раніше, якщо в кафе було накурено я свідомо оминав його.  Я не хочу страждати від тютюну тільки тому. що іншим від нього приємно. Проте я не зовсім розумію  як саме буде регулюватися дія цього закону. Проте за кордоном таке практикується давно і є ціла система штрафів за порушення правил куріння.”

Кодекс України про адміністративні порушення передбачає, що куріння тютюнових виробів в місцях, де це заборонено законом, а також в місцях, визначених рішенням відповідного сільської, селищної, міської ради, тягне за собою попередження або накладання штрафу від одного до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17 грн  до 85 грн). Повторне протягом року  здійснення порушення  тягне за собою штраф від п’яти до семи неоподаткованих мінімумів (від  85 грн до 119 грн).
  Згідно з результатами соціологічного опитування. Проведеного київським міжнародним інститутом соціології, в Україні палить 66% чоловічого населення (62%- кожного дня. 4% - інколи) і 20% жіночого (17%- кожного дня, 3%- інколи). Збільшення кількості населення України, яке палить, за оцінкою спеціалістів має ознаки епідемії. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ