Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Більшість українців вважають конфлікт на Донбасі російською агресією, - опитування

53,5% українців вважають конфлікт на Донбасі як російську агресію проти України з використанням місцевих бойовиків. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова спільно з Фондом «Деморатичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, - повідомляє Гал-інфо.
Фото - British Embassy Kyiv.

Варто зауважити, що кількість прихильників такої позиції  за останні півтора року збільшилася від 45%. 

Попри те, що така позиція більш популярна на Заході та в Центрі, в усіх макрорегіонах, включно зі Сходом та Півднем,  підтримка  саме такого визначення конфлікту істотно зросла за останні 1,5 роки. Так, у порівнянні з листопадом 2019 р. на Заході частка прихильників такого визначення зросла від 64%  до  74%, в Центрі  – від 54% до  62%, на Півдні – від 22% до 31%, а на Сході – від 24% до 33%, відповідно.

Значно меншу підтримку отримали інші погляди на конфлікт, такі як: «внутрішній конфлікт в Україні, де одну зі сторін підтримує Росія» (15%),  «війна Росії з Заходом на території України» (13%), «суто внутрішній громадянський конфлікт в Україні» (7%). На Півдні та Сході варіант про «внутрішній конфлікт»  за підтримки Росією однієї зі сторін є більш популярними, аніж в інших макрорегіонах. Так думають, зокрема,  27% мешканців  Півдня і 25% мешканців Сходу. А от підтримка визначення суто «внутрішній громадянський конфлікт»  від 2019 р.  зменшилася  і на Півдні  (від 22% до 11%), і на Сході (від 21% до 15%).

В електоральному розрізі визначення конфлікту як російської агресії з використанням місцевих бойовиків підтримує абсолютна більшість прихильників «Слуги народу» (64%), «Європейської солідарності» (76%) і «Батьківщини» (63,5%). Тільки виборці ОПЗЖ орієнтовані здебільшого  на опції про внутрішній конфлікт: або  за підтримки Росії (32%), або як суто громадянського конфлікту (24,5%).

71% населення переконані, що між Україною та Росією точиться війна. Така думка  превалює в усіх макрорегіонах і зростає зі Сходу (48%) до Заходу (91%).

Про опитування:

Загальнонаціональне дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Деморатичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 14 по 19 травня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2020  респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ