Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Близько 20-ти підприємств Львівщини впровадили в себе систему електронної звітності

18-19 підприємств Львівщини впровадили в себе систему електронної звітності, зі 101 підприємством підписано договір про впровадження цієї системи. Про це «Гал-info» повідомила заступник начальника ДПІ у м. Львові Марія Карпа.
 За словами Карпи, експериментальне введення системи електронної звітності було розпочате з початку року, з ініціативи ДПА України та за підтримки Світового банку і повноцінному поширенню її заважає звичка бухгалтерів працювати з паперовими носіями та брак на підприємствах комп’ютерів.
«Наразі підписано угоду про впровадження на підприємстві системи електронної податкової звітності з 101 підприємством, і зараз з цією системою працюють близько 20 підприємств, решта підприємств працює з новою системою частково, використовуючи як електронну, так і паперову звітність. Перехід на нову систему є не обов’язковим, крім того, не всі підприємства області мають у своїх офісах комп’ютери. Але люди повинні зрозуміти, що це дійсно спрощує систему звітування. Насамперед це робить непотрібним проведення камеральних «виїзних» перевірок, коли підприємці мають з’явитися в податкову для перевірок з документами», – сказала в коментарі «Гал-info» Карпа.
За словами заступника начальника ДПІ у м. Львові, для того, щоб перейти на електронну звітність, підприємцю насамперед треба мати комп’ютер з підключенням до мережі Internet і навички роботи з такою програмою, як «1С-бухгалтерія». «Якщо підприємець це має, то йому лишається укласти договір з ДПА, після чого його внесуть в спеціальну базу данних платників податків. Крім того, згідно з угодою, ДПІ надасть йому безкоштовне програмне забезпечення накладання електронного підпису та шифрування «Нотар». Потім платник податку отримує відкритий ключ ДПІ, необхідний для генерації особистих ключових елементів. Програмне забезпечення безкоштовне, але якщо платник має бажання користуватися своїм програмним забезпеченням, яке дозволяє здійснювати електронну звітність, то має таке право. Далі платник податку у звітній період формує електронний бланк звіту, підписує його електронним підписом і відправляє в податкову. ДПІ, отримавши податкову звітність, надсилає повідомлення платнику податку про отримання звіту. Це прозора система, яка не потребує зайвих витрат, і значно полегшує звітний процес як підприємцям, так і податківцям. Особливо така система рекомендується тим підприємствам, які заявляють на відшкодування ПДВ», – сказала Карпа.
За словами Карпи, електронна система звітності впроваджується у рамках програми реформування податкової системи України, розрахованої до 2015 року, яка передбачає три етапи.
Перший етап, розрахований на 2006-2007 рік передбачає впровадження «єдиного вікна», визначення форм існування або ж ліквідації СЕЗ, ТПР та технопарків, а також мають бути усунені розбіжності між податківцями та бухгалтерами, щодо звітності, то має бути впроваджена система електронної звітності паралельно з паперовою.
Другий етап, розрахований на 2008-2010 рік, передбачає введення податку на нерухомість (шкала в залежності від місця розташування нерухомості), реформування основних податків, ухвалення податкового кодексу.
Третій етап, розрахований на 2010-2015 рік передбачає максимальне зниження ставки на податок з прибутку, одночасно з максимізацією ставки податку з доходів фізичних осіб (за прогресивною шкалою), реформування системи оподаткування та реформування самих податкових органів (з переходом з контролюючої до сервісної функції).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ