Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Близько 60% творів Іоана Георгія Пінзеля знищено – Борис Возницький

«Перша згадка про відомого скульптора Іоана Георгія Пінзеля знайдена у рукописах у Соборі святого Юра сто років тому. Були документи і в Ратуші, проте під час пожежі 1861 року вони були втрачені назавжди», -- зазначив на церемонії підписання Декларації про оголошення 2007 року роком  Іоана Георгія Пінзеля директор Львівської галереї  мистецтв Борис Возницький.
 За його словами, загалом є близько 2500 фігур скульптора Іоана Георгія Пінзеля, проте 60% з них було знищено. «Частина з них зберігається у монастирі під Олеським замком, де є прекрасне місце для реставрації цих геніальних творів. Нарешті припинено процес руйнування шедеврів, ринкова ціна яких близько 10-12 мільйонів доларів США. 
Твори відомого майстра характеризуються натуральним зображенням обличчя, а також тим, що усі фігури зображені в русі. Це і є характерні риси Візантійського мистецтва. Проте, є деякі скульптури, де у середині саме порохно і легко штовхнувши пальцем, можна назавжди втратити шедевр. Можливо, через п’ятдесят років ті скульптури, які залишаться і відреставрує майбутнє покоління, адже зараз на це, на жаль, немає коштів.  Це найбільш загадкова особа, майстер, якого немає у Європі», -- зазначив Борис Возницький.
Нагадаємо, сьогодні була підписана декларація про оголошення 2007 року Роком Іоана Георгія Пінзеля на території Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей.
Іоан Георгій Пінзель (роки народження і смерті невідомі) - визначний український скульптор другої пол. 18 ст., представник пізнього барокко. В 1750-60-х рр. працював у Львові, Ходовичах (тепер Львівська обл.), Монастирську і Бучачі (обидва - Тернопільська обл.). Твори Іоана Пінзеля, які збереглися до нашого часу: три монументальні скульптури (Юрія, Лева і Атанасія), шість дерев'яних фігур у бічних вівтарях костьолу в Монастирську. Ймовірно, був автором кам'яних статуй на фасаді ратуші та постатей на барельєфах церкви св. Покрови у Бучачі, оздоблення костьолу та церкви у Городку (тепер Львівська обл.). Автор кількох варіантів розп'ять. Для творів Іоана Пінзеля  характерна велика емоційність та динаміка, надання створеним формам життєвих рис.
Нині Іоан Пінзель одностайно визнається найвпливовішою мистецькою постаттю львівської скульптурної школи. Найбільша колекція творів Пінзеля знаходиться у Львівській ґалереї мистецтв. П’ять із шести боцеті Іоана Георгія Пінзеля було придбано Баварським національним музеєм у Мюнхені при значному сприянні меценатів і передано на тимчасове експонування Музею Пінзеля. Шосте, найбільше, — боцето Святого Йосипа, — залишилося на постійній експозиції у Баварському національному музеї. Воно є ескізом до знищеної скульптури з головного вівтаря у парафіяльному костелі в Городенці. Розп’яття із села Годовиці встановлене у Вроцлавському костелі. Вважається, що вирізьблена з липового дерева композиція Святого Юрія на коні у битві зі змієм, яка зберігається в Українському національному музеї у Львові, також належить різцю Іоана Пінзеля.
  
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ