Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Болгарія і Румунія не увійдуть до Шенгену у 2014 році

Болгарія і Румунія не зможуть вступити до Шенгенської зони у 2014 році, оскільки Євросоюз не готовий до "розширення Шенгенського простору". Про це у вівторок, 12 листопада повідомив офіційний представник Єврокомісії Фредерік Вінсент, відповідаючи на питання журналістів.

"Думка ЄК залишається незмінною: Болгарія і Румунія готові вступити до Шенгену. Але зараз в ЄС склалася така ситуація, внаслідок якої Шенгенський простір не може бути розширено у 2014 році. ЄС не готовий до цього", - зазначив Фредерік Вінсент.

У ніч з понеділка на вівторок голова ЄК Жозе Мануел Баррозу, виступаючи в ефірі французького телеканалу TF1, заявив, що "Болгарія і Румунія не увійдуть до Шенгену в 2014 році".

Проти вступу Болгарії та Румунії до Шенгену виступає низка країн-членів ЄС, в тому числі Німеччина, Франція, Нідерланди та інші.

Румунії вже кілька разів відмовляли у цьому питанні, мотивуючи рішення тим, що влада цієї країни недостатньо ефективно бореться з корупцією, організованою злочинністю, не може гарантувати безпеку своїх кордонів, не виконала зобов'язання щодо інтеграції у суспільство циган. У Бухаресті, навпаки, вважають, що країна виконала усі умови.

Низка румунських експертів дотримується думки, що головною причиною відмови є те, що на початку наступного року буде знято офіційне обмеження на прихід трудових мігрантів на ринки ЄС з країн-новачків. На цьому тлі у німецьких та британських ЗМІ розгорнулася пропагандистська кампанія, що описує негативні наслідки цього кроку в умовах падіння економіки та зростання безробітних у країнах єврозони, число яких зросло до 19 мільйонів.

Шенгенська угода передбачає скасування паспортно-візового контролю на кордонах країн-учасниць угоди. В даний час до Шенгенської зони входять 26 країн, з яких 4 (Норвегія, Ліхтенштейн, Швейцарія та Ісландія) не є членами Євросоюзу. Болгарія і Румунія є членами ЄС з 2007 року.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ