Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Борщівник Сосновського хочуть внести до переліку шкідливих організмів

Звернення із пропозицією внести борщівник Сосновського до переліку шкідливих організмів скерують до Міністерства аграрної політики та продовольства України. Дану ініціативу підтримали департаменти екології Тернопільської та Івано-Франківської облдержадміністрацій. Про це повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Олексій Балицький, повідомила прес-служба Львіської ОДА.

"З року  в рік ситуація з поширенням борщівника Сосновського в межах області набуває значних масштабів, - розповідає Олексій Балицький. - Площа, яку займає цей вид налічує понад 1 104 гектарів. Найбільше страждають від поширення цієї рослини Турківський та Дрогобицький райони, де  вона росте на площі у 183 та 157 гектарів відповідно. Складна ситуація також у Сколівському та Радехівському районах, площа поширення борщівника становить 140 та 100 гектарів відповідно".

За словами Олексія Балицького, основною причиною розповсюдження борщівника є несвоєчасний обробіток земель, які перебувають в приватній власності чи надані у користування на умовах оренди. Якщо ж борщівник офіційно визнають шкідливим організмом, відповідні органи отримають можливість вплинути на власників земельних ділянок, які не використовують їх за призначенням. Тобто зможуть карати фінансово.

"Викошування борщівника не приносить очікуваних результатів, - пояснює директор департаменту екології. - Відповідно, потрібно застосовувати більш радикальні методи.  Зокрема, ефективний метод – агротехнічний. Він дає ефект уже за один рік, що підтверджує досвід  Дрогобицького району".

Так, ще у 2014 році на території Бистрицької сільської ради налічувалося більше 40 гектарів борщівника, з яких майже 30 гектарів це пайові землі, які не використовувалися за цільовим призначенням. На сьогодні ситуація змінилася. Обробіток території розпочали вже восени і продовжили ранньою весною, висадивши кукурудзу. На сьогодні ця територія фактично очищена від борщівника.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ