Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Бойко розповів, у чому суть газової суперечки

Принципова позиція Росії полягає в створенні надлишкових транзитних потужностей, що не влаштовує Україну, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

"Основне питання, щоб ця труба працювала, - ми хочемо гарантії завантаження", - сказав міністр, повідомляє Кореспондент.

Чиновник при цьому підкреслив, що Україна й далі відстоює створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю європейських споживачів і не розглядає процес прямого продажу ГТС.

Україна планує в 2012 році наростити видобуток газу до 21 млрд. куб. м, а в 2013 році довести його до 22 млрд куб. м, повідомив також міністр.

За його словами, наростити видобуток вдасться за рахунок початку освоєння чорноморського шельфу з допомогою бурових, закуплених Чорноморнафтогазом, а також закупівлі нового обладнання компанією Укргазвидобування.

Бойко зазначив також, що Україна планує в 2012 році збільшити видобуток вугілля до 84 млн тонн проти 82 млн тонн в 2011 році.

"Перехід наших ТЕЦ на вугілля дозволить нам заощадити до 6 млрд куб. м газу на рік", - сказав він.

Як повідомлялося, Україна в 2011 році збільшила видобуток газу на 0,4%, або на 89,9 млн куб. м порівняно з 2010 роком - до 20 млрд 139,2 млн куб. м.

Нагадаємо, що глава уряду Микола Азаров вважає, що при вартості російського газу $ 416 за 1 тис. куб. м Україні вигідніше топити вугіллям.

Трохи раніше Бойко вже заявляв про те, що Україна з 1 січня скорочує закупівлі газу, і що Київ має намір замінити дороге російське паливо вугіллям власного видобутку. До держбюджету на 2012-й рік ціна газу закладена на рівні $ 416.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ