Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Бойко збрехав про тендер?

Тендер щодо оцінювача української газотранспортної системи ще не оголошували.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомили у компанії «Нафтогаз України».

Такий крок, за даними управління зв’язків із громадськістю цієї компанії, мають зробити найближчим часом. Хоча, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, тендер мали оголосити ще минулого тижня. За твердженням експертів, Бойко адресує такі заяви Президентові Януковичу.

19 січня Україна оголосила тендер на відбір оцінювача газотранспортної системи. Про це минулої п’ятниці заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко в інтерв’ю телеканалу «Інтер». Міністр також підтвердив заяву представника Європарламенту, що Україна досі не надала ЄС конкретних пропозицій щодо участі у тристоронньому газотранспортному консорціумі.

«Ми говорили з єврокомісаром з енергетики, що ми будемо створювати консорціум. Ми йому направили листа, що ми готові розглядати їх, як партнерів. Але конкретних даних ми їм не давали. 19 січня був оголошений тендер на відбір оцінювача з оцінки ГТС. Після завершення оцінки ми будемо готові надати інформацію європейським партнерам», – сказав Юрій Бойко.

Проте, як повідомили Радіо Свобода у «Нафтогазі», офіційного оголошення тендеру на відбір оцінювача української ГТС ще не було.

«У компанії проходять всі процедури для підготовки цього конкурсу. Він буде оголошений найближчим часом. Це має проходити у відповідності до законодавства. Будь-які закупівлі проходять через відкритий конкурс», – сказала співробітниця управління зі зв’язків з громадськістю «Нафтогазу».

Низка останніх заяв Юрія Бойка скерована насамперед на Президента Януковича, каже Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут. У такий спосіб Бойко намагається показати, що керівництво енергетичної галузі активно шукає шляхи виходу зі складної ситуації.

«Я це навіть піаром назвати не можу, – зазначає Нарбут. – Якщо тендер не готується, якщо Бойко заявляє, що ми купуватимемо турецький газ, а нікому не даються доручення прорахувати можливості наших транзитних магістралей, він заявляє про можливість отримання газу зі спотового європейського ринку, і знову ж, ніхто із виконавців не отримує ніяких доручень, то це просто заяви. Це просто пропаганда, голослівна і не забезпечена ніякою роботою».

Між тим, українські чиновники продовжують заявляти про перспективи скорочення споживання газу. У середу прем’єр Микола Азаров доручив профільним міністерствам підготувати стратегічну програму енергозбереження. Раніше заступник директора Департаменту з питань нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін заявив, що упродовж двох-трьох років Україна може радикально зменшити залежність від російського газу за рахунок переведення українських ТЕЦ на водовугільну суміш. Утім, експерти скептично оцінюють такі заяви чиновників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ