Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

„БродАгроОйл” чекає погодження в Кабміні

Єдиною затримкою для початку робіт по проекту „БродАгроОйл” є погодження у Кабміні рішення про виділення земельної ділянки розміром 580 га. Про це „Гал-info” розповів начальник управління промисловості та розвитку інфраструктури Ростислав Сорока.
Він також розповів, що уже зареєстровано акціонерне товариство „БродАгроОйл”, а також акції товариства. Один з інвесторів ЗАТ „СТЕК” концерну „Енергокомплекс” (Київ) розробив бізнес-план з детальним описом всього, що потрібно зробити. Фінансовий бізнес-план розробила англійська компанія MJI. Зараз ведуться переговори між українськими та американськими інвесторами про купівлю останніми 48% акцій товариства.
Що ж стосується відведення земельних ділянок під будівництво, 580 га виділено Держкомземом під будівництво комплексу, 100 га Бродівською міськрадою під будівництво містечка та 40 га виділено Смільненською селишною радою під будівництво термінального парку.
Також уже підписано протокол про наміри з „Укртранснафтою” на поставки нафти. Планується, що нафту будуть поставляти з Близького Сходу, Середньої Азії та частково з Росії. З деякими компаніями також уже підписано протоколи про наміри.
Єдина затримка для початку робіт, за словами Ростислава Сороки, зараз за Кабміном. „Юрій Єхануров дав доручення підготувати документи для Кабміну про виділення 580 га землі. Однак це питання постійно відкладається уже майже два місяці”, — додав він.
Інвесторами проекту „БродАгроОйл” виступають чотири компанії: ComOxy L.L.C. (Texas, USA), Bortex Enterprises (California, USA), ТзОВ Арголіт (Львів, Україна) та ЗАТ „СТЕК” концерну „Енергокомплекс” (Київ, Україна).
Планується, що підприємство матиме потужність переробки 8 млн тонн сирої нафти на рік. Сировина постачатиметься на НПЗ з близькосхідних або каспійських джерел з частковим використанням російської нафти. Загальна інвестиційна вартість проекту складе понад $3 млрд. Термін реалізації 1-ї черги проекту — 2,5 роки.
Реалізація проекту дозволить:
- Створити високотехнологічний, екологічно безпечний нафтопереробний завод з глибиною переробки понад 90%.
-  Створити виробничу інфраструктуру, що працює на сировині нафтопереробк та випускає різні види масел, пластмас, сучасне асфальтове покриття та ін.
- Забезпечити роботу нафтопроводу Одеса-Броди в прямому напрямку із завантаженням до 8 млн тон на рік, що   дозволить отримувати держбюджету до 1 млрд гривень на рік.                                                                   
- Гарантувати постачання паливно-мастильних матеріалів в розмірі 30 % ринку України.                                                                        - Побудувати низку сучасних,   світодого   рівня   підприємств   по   переробці сільськогосподарської сировини
-  Задіяти лише в основному виробництві до 20 000 робочих місць.
-  Збільшити загальні надходження до бюджету всіх рівнів до 7 млрд. гривені в рік (при виведенні комплексу на повну потужність).
- Покращити роботу діючих НПЗ (Надвірна, Дрогобич), оскільки комплекс, що проектується, може взяти на себе переробку темних фракцій (мазуту)  цих підприємств.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ